Asociatia Pro Democratia (APD), care face parte din Coalitia pentru un Parlament Curat, nu se multumeste sa-l monitorizeze numai pe Adrian Nastase, ci si pe presedintele Ion Iliescu. Astfel, dupa ce mai multi lideri ai Uniunii Nationale PSD+PUR si insusi Iliescu au contestat autoritatea morala a Coalitiei de a da verdicte asupra moralitatii candidatilor, aceasta declara un razboi total actualei Puteri.
APD, al carei presedinte este Cristian Parvulescu, a anuntat ieri ca a depus la Biroul Electoral Central (BEC) o sesizare referitoare la incalcarea legii si Constitutiei de catre presedintele Iliescu si UN PSD+PUR.
Potrivit comunicatului APD, aceasta solicita BEC sa emita o hotarare prin care sa fie retrase toate materialele electorale ale partidelor sau aliantelor electorale prezentate, care incalca fie Legea nr. 373/2004, fie Constitutia Romaniei.
APD semnaleaza ca participarea lui Ion Iliescu, presedinte al Romaniei, in campania electorala a UN PSD+PUR nu tine cont de prevederile Constitutiei, prin incalcarea articolului 84 aliniatul (1) referitor la "Incompatibilitati si imunitati". "Curtea Constitutionala si-a dat acordul ca Ion Iliescu sa participe la alegeri, insa in calitate de candidat independent pe listele Uniunii PSD+PUR, or acest lucru nu poate insemna nici pe departe ca presedintele Ion Iliescu se poate implica in campania electorala a acestei aliante electorale", se spune in comunicatul APD.
Privitor la Adrian Nastase, APD semnaleaza ca afisele candidatului UN PSD+PUR la functia de presedinte al Romaniei nu respecta dimensiunile cerute de Legea nr. 373. De asemenea, o serie de materiale de propaganda ale UN PSD+PUR incalca articolul 71 din Legea nr. 373/2004, articol conform caruia sunt interzise afisele electorale care combina culorile astfel incat sa evoce drapelul Romaniei, al altui stat sau al unei organizatii internationale.

Contestatii respinse

Contestatiile APD par sa nu aiba sorti de izbanda, ele reluand cam aceleasi probleme semnalate de Alianta D.A, dar respinse pana acum.
Asfel, BEC a respins contestatia Aliantei D.A. Dambovita care reclama faptul ca pe afisele electorale ale candidatului UN PSD+PUR la Presedintie apare drapelul Romaniei, ceea ce ar contraveni prevederilor legale. Motivatia BEC consta in faptul ca posterele incriminate nu contin nici o mentiune referitoare la alegerile din 28 noiembrie 2004 si nici un indemn care sa determine o optiune de vot.
BEC a mai respins si contestatia Aliantei D.A. prin care se solicita interzicerea afisarii, in Bucuresti si in tara, a posterelor electorale in care presedintele Iliescu apare sub sigla si sloganurile electorale ale UN PSD+PUR, precum si interzicerea difuzarii la radio si televiziune a tuturor materialelor filmate si inregistrate in care Iliescu apare alaturi de candidati ai Uniunii. "Nu se incalca de facto, prin participarea presedintelui Romaniei la campania electorala alaturi de UN PSD+PUR neutralitatea si echidistanta necesare exercitarii functiei de mediere intre puterile statului, atributiile presedintelui exercitandu-se independent si in afara campaniei electorale", se mai arata in motivarea BEC.

FOTO: Alina Mungiu-Pippidi si Cristian Parvulescu, amenintati cu tribunalul, au decis sa contraatace