Constantin Contac nu mai este presedinte al Consiliului Judetean (CJ). Dupa cum anticipam in numarul trecut, prefectul Cristian Roman a semnat ordinul prin care dispune incetarea mandatului liderului PSD. Acesta a intrat in vigoare si, chiar daca este atacat in instanta, nu i se suspenda aplicarea, ceea ce inseamna ca CJ a ramas fara presedinte. Ordinul prefectului a fost emis pe baza mai multor legi, a anticoruptiei din 2003, a administratiei publice locale, a statutului alesilor locali si a institutiei prefectului si in baza unor puncte de vedere ale Ministerului Justitiei, Agentiei Nationale a Functionarilor Publici si Autoritatii de Control a Guvernului. Motivul principal invocat il reprezinta starea de incompatibilitate in care seful consiliului s-ar fi aflat cu fiul sau Liviu Contac, director general al Directiei Judetene de Drumuri si Poduri (DJDP), unitate subordonata CJ. Printre altele, se mai reproseaza faptul ca beneficiarele unei bune parti a fondurilor bugetare pentru lucrari la drumuri sint de fapt firmele controlate de Constantin Contac, chiar daca s-a apelat la o societate intermediara pentru a se evita o alta stare de incompatibilitate. "Toate actele ne aduc la acelasi deznodamint. Fiind garantul legii in teritoriu am decis sa semnez acest ordin ", a afirmat prefectul. Acesta a recunoscut ca in luarea deciziei s-a consultat cu liderii judeteni ai Aliantei D.A., dar sustine ca masura finala ii apartine in intregime.
Interesant este ca in ordin se mentioneaza ca se constata starea de incompatibilitate incepind tocmai cu data de 22 august 2004. Mai mult, Cristian Roman a declarat ca liderul social-democrat ar fi fost incompatibil inca de la primul mandat, adica din decembrie 2003, atunci cind l-a inlocuit pe Ioan Aniculaese, dar ca fosta putere a refuzat sa ia act de acest lucru, iar actuala a facut-o abia dupa ce a adunat toate elementele necesare. Intr-o astfel de situatie devine total neclara legalitatea documentelor semnate de Constantin Contac in acest interval de timp, nici prefectul neavind un raspuns la o astfel de problema.
Desi in ordinul semnat de prefect se arata ca va fi adus "de indata " la cunostinta CJ, Constantin Contac nu intrase pina ieri in posesia acestuia. Simbata el a ajuns chiar in ingrata situatie de a-i cere prefectului un exemplar pentru a-si putea pregati apararea, insa Cristian Roman a refuzat sa ii dea, spunindu-i ca se mai gindeste. Dupa vreo jumatate de ora el i-a telefonat lui Contac, iar acesta a plecat la prefect satisfacut ca va intra in posesia documentului. La doar citeva minute Contac s-a intors insa tot fara ordin, prefectul refuzind sa i-l dea. Motivul invocat a fost ca registratura era inchisa si nu i-l putea inmina oficial.
In aceste conditii, atit Constantin Contac, cit si ceilalti lideri PSD au luat atitudine fata de cele intimplate pe baza inregistrarilor de pe reportofoanele ziaristilor si a stirilor de la TV. Acesta a declarat, in baza cam acelorasi acte normative invocate de prefect, ca este compatibil, sustinind ca fiul sau nu i-a fost subordonat direct lui, ci vicepresedintei Marcela Lozneanu, careia i-a fost delegata prin dispozitie si coordonarea activitatii DJDP. De asemenea, Constantin Contac spunea ca tot de la institutii guvernamentale a fost instiintat oficial, atunci cind prefect era Costica Macaleti, ca este compatibil. "Hirtiile pe care ei le au de la Bucuresti sint foarte evazive si autorii lor chiar se feresc sa spuna direct ca sint incompatibil pentru ca stiu ca iese cu scandal. Nu ma gindeam ca in Romania e posibil asa cev ", a declarat Contac. El a mai afirmat ca va ataca ordinul in instanta, va sesiza organisme internationale si va cere daune enorme prefectului pentru tot ceea ce i se intimpla.
Ieri, consilierii judeteni PSD, cei ai viitorului Partid Popular si alti alesi locali social-democrati s-au strins la sediul formatiunii. Ei au semnat un comunicat prin care cer retragerea de urgenta a ordinului privind destituirea lui Contac, demisia prefectului pentru abuz in serviciu, sa se ia act de dosarele in care sint cercetati parlamentarii Mihai Tabuleac si Radu Dragus si demiterea consilierilor judeteni Corneliu Popescu, Ioan Ciobanu si Rodica Hutuleac pentru incompatibilitate si a secretarului general al Prefecturii, Mihai Elvadeanu, acuzat de afaceri ilegale cu terenuri.
Cel mai probabil la initiativa consilierilor judeteni ai Aliantei D.A., saptamina aceasta va fi convocat CJ. Primul pas dorit de acestia este sa predea interimar atributiile vicepresedintelui Lozneanu, dupa care sa se organizeze alegeri, la care Constantin Contac a anuntat ca va candida.
Disputele cu Contac nu se vor termina insa aici. A fost sesizata Curtea de Conturi a Romaniei in legatura cu activitatea Camerei de Conturi Botosani, acuzata ca ar fi acoperit nereguli financiare pe traseul CJ - DJPD - firme controlate de Contac si s-ar fi sesizat Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie. Totodata, se va sesiza comisia de disciplina a inaltilor functionari publici in legatura cu situatia secretarului judetului Nicolai Colesniuc, care ar fi trebuit sa se pensioneze. (Sergiu BALASCAU)

Contac demis de legea anticoruptie

Prevederea legala principala care sta la baza destituirii presedintelui Consiliului Judetean (CJ)
este articolul 95 din pachetul de acte normative anticoruptie adoptat in 2003. Referitor la
incompatibilitatile functionarilor publici, in acesta se arata ca "nu sint permise raporturile ierarhice
directe in cazul in care functionarii publici respectivi sint soti sau rude de gradul I ", specificindu-se
mai departe ca aceasta prevedere "se aplica si in cazul in care seful ierarhic direct are calitatea de
demnitar ". In calitate de director al Directiei Judetene de Drumuri si Poduri (DJDP), Liviu Contac
este functionar public, iar Constantin Contac, ca presedinte al CJ, este demnitar. Ceea ce ramine
neclar si probabil ca va fi transat in instanta, este daca intre cei doi exista o relatie de subordonare
directa atit timp cit coordonarea activitatii DJDP a fost predata prin dispozitie vicepresedintelui
Marcela Lozneanu.
Pachetul legislativ mentionat a intrat in vigoare dupa ce Guvernul condus de Adrian Nastase si-a asumat raspunderea in Parlament.