Comisia parlamentara de ancheta privind investigarea legalitatii privatizarii SNP Petrom a solicitat si a obtinut prelungirea termenului de prezentare a raportului pentru 25 octombrie a.c. Motivele acestei amanari sunt generate de tergiversarea unor institutii ale statului in vederea punerii la dispozitia parlamentarilor a documentelor necesare anchetei, dar si de volumul mare de munca, a explicat pentru "Realitatea romaneasca", vicepresedintele Comisiei, senatorul democrat, Marius Marinescu.
Neregulile sesizate de Comisie ridica serioase semne de intrebare in privinta legalitatii contractului de privatizare a Petrom. "Pana acum am gasit nereguli grave si clauze cel putin dubioase in contract, care, in opinia mea, ar putea fi considerate acte de subminare a economiei nationale", a declarat Marinescu. El a precizat ca firma consultanta Credit Suisse First Boston, care a facut evaluarea societatii Petrom in vederea privatizarii, era si actionar la OMV.
De asemenea, actele puse la dispozitia comisiei au relevat ca firma consulatanta a subevaluat atat valoarea terenurilor detinute de Petrom, cat si a barilului de petrol, cotat de firma respectiva in 2004, la 22$/baril, in timp ce Institutul de prognoza estima un cost de 38$/baril, subevaluarea aducand statului un prejudiciu de cel putin 600 de mil $. (D.N.)