Liberalii si social-democratii, dar si radicalii din UDMR au criticat ieri dur raportul Consiliului Suprem de Aparare a ¥arii (CSAT) si, prin ricoseu, pe presedintele Traian Basescu. Documentul CSAT a fost "terfelit" in Parlament de senatorul PNL Norica Nicolai (foto) si deputatul PSD Marian Saniuta pentru lipsa unei strategii de aparare nationala.
Dupa prezentarea, pe scurt, a raportului CSAT pe 2005 de catre consilierul prezidential pe probleme de securitate si aparare, Sergiu Medar, vicepresedintele Comisiei de aparare a Senatului, Norica Nicolai a formulat mai multe critici legate de lipsa unei viziuni a CSAT cu privire la o strategie nationala de aparare.
Nicolai a precizat ca, din punct de vedere tehnic, nu se pot formula reprosuri raportului CSAT, dar ca absenta strategiei nationale de aparare nu poate fi trecuta cu vederea. Senatorul PNL a apreciat ca o astfel de strategie se impune obligatoriu a fi elaborata pana la sfarsitul acestui an, pentru a fi prezentata Parlamentului.
Nicolai a apreciat ca aceasta strategie ar trebui nu doar sa evidentieze in mod detaliat riscurile la adresa securitatii nationale, dar si principalele masuri pentru reformarea sistemului de aparare si securitate.
Deputatul UDMR Toro Tiberiu a criticat in principal faptul ca infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii doar printr-o hotarare a CSAT a cauzat ocolirea autoritatii supreme in legiferare. El a atras atentia asupra faptului ca aceasta Comunitate ar trebui supusa controlului parlamentar, cerinta care, in prezent, nu este respectata.
Deputatul PSD Marian Saniuta a apreciat ca CSAT ar trebui sa elaboreze o strategie de aparare a Romaniei - si nu una de securitate nationala - pe care sa o supuna obligatoriu aprobarii Parlamentului. De asemenea, Saniuta a criticat lipsa unui punct de vedere coerent in strategia CSAT asupra reformei in Justitie si a atras atentia asupra perpetuarii fenomenelor de coruptie si frauda.

Sergiu Medar a incasat castanele!

Consilierul prezidential Sergiu Medar a facut o scurta prezentare a Raportului, evidentiind oportunitatea infiintarii Comunitatii Nationale de Informatii, modernizarea serviciilor de informatii si crestea eficientei acestora, asigurarea functionarii institutiilor sistemului national de securitate, lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Documentul evidentiaza si solutionarea corecta a crizei ostaticilor, prin luarea unor decizii pozitive fara modificarea optiunilor de politica externa si a angajamentelor asumate in plan international.
Sergiu Medar a tinut sa raspunda si la cateva observatii asupra raportului CSAT, formulate de Comisia comuna de aparare a Parlamentului.
Referitor la decizia declasificarii arhivei ICE Dunarea, Medar a spus ca, dincolo de stabilirea exacta a modalitatii de primire-predare a dosarelor respective, desecretizarea acestora nu poate fi facuta decat de institutiile abilitate de lege.
Potrivit legii, dezbaterile si interventiile parlamentarilor asupra Raportului CSAT nu a fost urmat de un vot, Parlamentului luand doar act de acest document.