Anual, in plin sezon estival, primarul municipiului Galati iese si el la rampa cu o oferta de sezon: Raportul Primarului, o lucrare plina de poze frumos colorate si de foarte multe cifre, greu de digerat chiar si de specialisti, fara sa mai spunem ca nu prea exista comparatii fata de anii anteriori.

A devenit un obicei ca in fiecare an primarul sa-si prezinte realizarile, mai putin nerealizarile. Din start trebuie spus ca Raportul incepe cu o mare dezinformare: el cuprinde realizarile primarului Dumitru Nicolae si ale viceprimarului (!) Mircea Razvan Cristea. Din cunostintele noastre, primarul Dumitru Nicolae a fost secondat pana in toamna anului trecut de doi viceprimari, Mircea Razvan Cristea si Constantin Dumitriu. E adevarat, in noiembrie 2007 Constantin Dumitriu a plecat in Parlamentul European, dar a-l scoate din Raportul pe 2007 pare o chestiune de neinteles.

Dar, revenind la raport, galatenii pot afla ca locuiesc intr-un oras cu o capacitate de generare a veniturilor mult peste media nationala (56%), dar ca orasul inca mai are un sfert dintre strazi necanalizate, ca gradul de dependenta fata de bugetul de stat este destul de mic, dar ca multe dintre investitii inca se realizeaza din bugetul national sau ca, desi o treime din totalul cheltuielilor se duce spre investitii, infrastructura rutiera a Galatiului este ca vai de ea.

In rest, numai cuvinte de lauda despre calitatea raportului de activitate al primarului Dumitru Nicolae. Ar mai fi de spus totusi faptul ca acest raport nu va ajunge la cetateanul de rand in forma tiparita acum de Primarie, ci sub forma de... fluturasi. Cele 1.000 de brosuri de calitate superioara (care, apropo, au fost tiparite fara licitatie si au costat bugetul local 3.500 de lei), vor ajunge la Biblioteca pentru posteritate, la parlamentarii de Galati ca sa moara de oftica si... pe peretii Primariei. Oamenii de rand mai au de asteptat inca vreo 3 ani si jumatate pana sa apara din nou pomenile electorale!