Secretarul general al Guvernului, Radu Stroe (foto, dreapta), se afla in incompatibilitate de functii, el fiind si presedinte al Comisiei parlamentare de control a SRI. Pana acum, el n-a renuntat la una dintre functii si nici colegii din Coalitie sau Opozitia n-au reclamat acest lucru.
Liberalul Radu Stroe este ministru delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, dar ocupa, in acelasi timp, si functia de membru, respectiv presedinte al Comisiei parlamentare de control a SRI.
Radu Stroe a fost numit ministru delegat in Cabinetul Tariceanu la 31 mai 2006, el continuand sa detina, in paralel, si functia de presedinte al Comisiei parlamentare de control al SRI, fapt care nu a fost reclamat nici de catre colegii sai de partid, care il puteau inlocui cu un alt parlamentar PNL, nici de parlamentarii Opozitiei.
Astfel, Stroe se afla, de doua luni de zile, in incompatibilitate de functii. Potrivit "Hotararii Parlamentului privind organizarea si functionarea Comisiei Comune permanente a Camerei Deputatilor si a Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI", elaborata la 23 iunie 1993, la articolul 1 se prevede: "Membrii comisiei nu pot face parte, in acelasi timp, din alte comisii parlamentare si nici din Guvern. In cazul incetarii mandatului unui membru al Comisiei, grupul parlamentar respectiv poate face o propunere de inlocuire".

Inlocuitor la sefia Comisiei SRI

Liberalul Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, a admis, intr-o declaratie pentru NewsIn, ca Radu Stroe nu se afla tocmai intr-o situatie clara privind functiile pe care le detine. "O hotarare a Parlamentului poate fi modificata doar printr-o alta hotarare, luata in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si a Senatului. De la data numirii lui Radu Stroe in Guvern, nu am mai avut nicio sedinta comuna in Parlament", a declarat Bogdan Olteanu.
Presedintele Camerei Deputatilor nu a putut explica de ce PNL nu l-a inlocuit pe Stroe din comisie, imediat dupa numirea in Parlament. Bogdan Olteanu a precizat ca "la sfarsitul lunii august, atunci cand Parlamentul se va reuni in sedinta comuna pentru a numi directorii Serviciilor secrete, asa cum i-a fost solicitat presedintelui Traian Basescu, va fi elaborata si o noua hotarare a Parlamentului, iar Radu Stroe va fi inlocuit cu un alt liberal la presedintia Comisiei de control al SRI".
Conform unor lideri liberali, deputatul PNL George Scutaru, in prezent, membru in Comisia de aparare din Camera Deputatilor, este cel mai sigur inlocuitor al ministrului Stroe.

Stroe nu se considera in incompatibilitate

Senatorul PNL Radu Stroe crede ca plenul Parlamentului va decide la inceputul lui septembrie ca el sa nu mai ocupe functia de presedinte al Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI si sa ramana doar ministru delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului.
Stroe considera insa ca, potrivit legilor in vigoare, nu exista o incompatibilitate intre cele doua functii. "Singura incompatibilitate este consacrata de Hotararea 30 a Parlamentului", a spus el, referindu-se la actul care-l numea in functia de presedinte al comisiei.
Stroe a precizat ca doar plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului poate hotari ca el sa nu mai fie presedinte al Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI. "Fiind ales presedinte al Comisiei, prin hotararea celor doua Camere, eu voi putea sa nu mai fiu presedinte numai dupa ce cele doua Camere ma desarcineaza", a spus Stroe.
Secretarul general al Guvernului si-a comparat situatia cu cea a directorului demisionar al SRI Radu Timofte, aratand ca, la fel ca acesta, a depus un juramant in Parlament. Senatorul PNL a apreciat ca si-ar da degeaba demisia din functia de presedinte al Comisiei parlamen-tare SRI, pentru ca tot ar trebui sa vina la sedinta acestei comisii in lipsa unei hotarari a plenului Parlamentului.
"Chiar daca imi dau demisia, chiar daca nu mai vin la comisie, eu sunt membru al comisiei si am obligatia sa respect hotararea Parlamentului. Depinde de plenul reunit cand va lua in discutie si va decide scoaterea mea din comisie", a aratat Radu Stroe.