QMagazine: Ion Iliescu: Mircea Geoana este un perdant, nu a invatat nimic din viata
Presedintele onorific al PSD, Ion Iliescu, a analizat, intr-un interviu acordat in exclusivitate Q Magazine, cauzele care au dus la excluderea lui Mircea Geoana din PSD. Ion Iliescu considera ca Geoana este un "perdant" care, in afara faptului ca a fost propulsat in functii de conducere in PSD fara a avea experienta de membru de partid, nu a reusit sa invete nimic din ce-a trait. Ion Iliescu nu a ezitat sa il atace pe Cosmin Gusa si nu a uitat "Grupul de la Cluj" care l-a sprijinit pe Mircea Geoana sa devina presedinte al PSD la Congresul din aprilie 2005, actiune ale carei efecte "le traim si astazi".

Geoana a fost propulsat in functii fara sa treaca prin treptele necesare

• Q Magazine: Dupa prima decizie a BPN, la un moment dat, ati dat de inteles ca Mircea Geoana nu ar trebui exclus din partid, dupa care ati reveni. A fost un semnal pe care i l-ati transmis, sa ajunga la o intelegere cu liderii PSD, pentru a aplana conflictul, semnal pe care Mircea Geoana nu l-a luat in considerare?
• Ion Iliescu: Geoana nu a prea respectat regulile jocului. Eu am mai spus, si-a taiat singur craca de sub picioare. El, la randul sau, a avut situatii in care a fortat nota cu niste membri ai partidului, cu Nastase de exemplu. Inainte de a se adresa opinei publice, trebuia sa se adreseze structurilor de partid. A mai avut un experiment: cu un an in urma a fost suspendat pentru sase luni. Si atunci s-a discutat despre excluderea lui din partid, pentru ca el este un perdant. A pierdut alegerile prezidentiale, apoi a pierdut alegerile pentru presedintia partidului. Era pertinent din partea lui sa se fi retras, asa cum si declarase. El nu a tras invataminte din pierderea alegerilor, care l-au costat nu numai pe el, ci pe o tara intreaga si partidele care l-au sustinut. Pe de alta parte, nu a tras invatamintele necesare nici cand a pierdut alegerile in partid, cand a candidat din nou in Congres. Partidul l-a preferat atunci pe Ponta. Nu a inteles nimic nici din asta si a ajuns la o stare conflictuala cu conducerea. S-a discutat in BPN atunci excluderea lui din partid. Eu m-am opus. Atunci s-a adoptat decizia de suspendare a sa din partid pentru o perioada de timp. Era un moment care putea sa-l ajute sa gandeasca. Sa-si revizuiasca viziunea si comportamentul. Au trecut cele sase luni de suspendare si a fost rechemat la partid ca sa reintre in rand. A ignorat acest lucru. Nu venea la BPN, nu venea la sedinte. A fost un Consiliu National recent. In loc sa vina la sedinta, sa ceara cuvantul, el a preferat sa stea pe holuri, sa faca comentarii, sa dea declaratii. Adica, o provocare directa la adresa partidului si a conducerii partidului! El, fost presedinte de partid! Multi nu stiu sa invete din viata. Si lui i s-a oferit o sansa. Si asta este greseala uneori: ca oamenii sunt propulsati fara sa treaca treptele necesare. Numesti un general fara sa fi fost soldat, fara sa fi fost fruntas, sergent sau plutonier. S-a trezit deodata in fruntea bucatelor. El nu era membru de partid cand a fost numit ministru. Apoi, a fost propulsat prin jocul unor imprejurari si de niste oameni necinstiti. In 2005 eu reveneam in munca din partid, solicitat fiind de un Congres extraordinar. Atunci, cei de la Cluj au vrut sa stopeze revenirea mea si l-au sustinut pe Geoana. Considerau ca sunt un pericol, ca partidul ii desemnase sa il stopeze pe Iliescu. Vad ca este o tema reluata acum, ca partidul trebuie sa scape de umbra lui Iliescu, daca vrea sa se reformeze. De asemenea oameni au fost adus Geoana in fruntea partidului. Nu a invatat nici din asta. A fost presedinte al partidului. Si dupa aceea, pierde la un Congres aceasta pozitie. Nu a tras invataminte din niciunul din aceste momente. Este o experienta din care si el, dar si altii trebuie sa invete. Ti se ofera o sansa, esti propulsat, nu ignora insa regulile jocului si regulile functionarii unui partid! El asta nu a invatat. A tot iesit cu declaratii publice, in loc sa fi avut discutii cu cei din conducerea partidului.
• Q: Va suferi partidul o "hemoragie" in randul membrilor de partid, asa cum avertiza inainte de a fi exclus?
• I.I.: Nu cred. El isi face iluzii. Nu cred ca se bucura de mare pretuire din partea multor membri.

Ponta are virtutile necesare sa fie un lider adevarat

• Q: Ponta a invatat ceva din aceasta lupta cu un fost presedinte al PSD?
• I.I.: Sper. Este o incercare pentru el, pentru un om tanar si cu o experienta politica mai limitata. Dar eu sper ca virtutile lui sa il ajute sa treaca prin aceste experiente si sa invete din ele, sa-l ajute sa isi consolideze statutul de lider de partid.
• Q: A aratat determinare? Dupa acest demers, va reusi sa uneasca partidul in jurul sau, noul Ponta mai puternic, mai hotarat?
• I.I.: Eu sper acest lucru. Cu siguranta este nevoie de un astfel de lider.
• Q: La un moment dat, Victor Ponta v-a caracterizat ca pe un Richelieu al partidului. Ponta ce personaj este?
• I.I.: Eu nu vreau sa mai fac asemenea caracterizari. Victor Ponta este un om tanar, cu calitati certe, si eu sper ca inteligenta sa il ajute sa capete si experienta necesara unei asemenea raspunderi deosebite. Este in fruntea partidului, daca venim la putere va avea si raspunderi in stat. Eu cred ca are datele necesare, are virtutile necesare care sa-l ajute sa acumuleze si acea experienta pe care viata i-o va solicita.

Gusa - un om care nu a facut nimic, vrea doar sa atraga atentia

• Q: Credeti ca sunt urme de veridicitate in aceste supozitii, ca PDL incearca sa mai spele din imaginea de partid corupt sacrificand unii membri, pentru ca apoi sa urmeze arestari importante in randul opozitiei? Gusa anunta ca Liviu Dragnea ar urma sa fie arestat pana in primavara...
• I.I: Declaratiile lui Gusa trebuie luate cu titlu de inventar. El incearca sa atraga atentia asupra lui. N-a fost capabil sa faca ceva. Una dintre greselile lui Nastase, care a fost un premier exemplar si a ramas un lider extraordinar, a fost sa-l aduca pe Gusa de aiurea. Gusa nu avea o zi in activitatea de partid si a ajuns secretar general. I s-a urcat la cap acea functie si acum vrea sa faca si pe omul politic cu experienta. A incercat sa creeze un partid. Ce a iesit din PIN-ul lui? Nimic. Asemenea oameni vin sa dea lectii, sa faca pe expertii. Sau declaratiile lui Vasile Dancu... Un om cu calitati intelectuale, sociolog... Dar grupul de la Cluj a zapacit un Congres al partidului si urmarile le traim si astazi. Si mai incearca si astazi sa dea solutii... Care a fost solutia lor? PSD-ul trebuie sa scape de Iliescu ca sa se modernizeze! Asta e mentalitatea unor oameni. Altminteri, viata e complexa si invatam cu totii, si cei mai in varsta si cei mai tineri!