Sesiunea parlamentara a inceput ieri la Senat doar formal, intrucat stabilirea noii structuri de conducere a acestui for legislativ a provocat negocieri aprinse intre grupurile politice.
Obiectul disputei l-a reprezentat prevederea noului Regulament, conform careia componenta Biroului Permanent al Senatului se mareste cu doua posturi de chestor.
Opozitia a sustinut ca ar trebui mentinut algoritmul stabilit la inceputul mandatului si ar trebui negociate intre partide doar cele doua functii noi de chestor. In aceasta varianta, Alianta ar iesi in pierdere intrucat ar trebui sa renunte la unul dintre cei doi vicepresedinti pe care ii are in prezent - democratul Radu Berceanu si liberalul Theodor Melescanu - in favoarea PSD.
In varianta Opozitiei, cele doua posturi noi de chestori ar reveni, pana la sfarsitul actualului mandat, patru sesiuni Aliantei, patru PSD, doua sesiuni PRM, una UDMR si una PC. La randul ei, Alianta solicita renegocierea tuturor functiilor din Biroul Permanent al Senatului. Astfel, Alianta isi pastreaza cele doua posturi de vicepresedinte. Cei mai importanti perdanti ai acestei variante sunt conservatorii, care trebuie sa negocieze pentru a mai avea functia de vicepresedinte. Democratul Radu Berceanu a precizat ca "PC nici n-are dreptul, conform algoritmului initial, le-am dat de la noi (postul de vicepresedinte - n.n.)". Berceanu a adaugat insa ca PC nu si-a respectat promisiunea de a participa la sedintele de plen.
Plenul Camerei Deputatilor si-a revotat componenta Biroului Permanent (BP) si structurile de conducere la nivel de grupuri parlamentare si, fata de anul trecut, singura schimbare in componenta BP este inlocuirea de catre PSD a chestorului Eugen Nicolicea cu Marin Diaconescu. Astfel, in structura BP raman vicepresedintii Miron Mitrea de la PSD, Dan Ruseanu de la PNL, Lucian Bolcas de la PRM si Daniela Popa de la conservatori. In ceea ce priveste secretarii, vor ramane, ca si anul trecut, social-democratul Victor Ponta, liberalul Titu Gheoghiof, democratul Gheorghe Albu si deputatul PRM Gelil Eserghep, iar chestori vor fi de la PSD Marin Diaconescu, de la PD Ioan Oltean, de la UDMR Hunor Kelemen si de la minoritati Miron Ignat. Deputatii au inceput prima sedinta de plen din acest an in acordurile Imnului national, dar cu o intarziere de aproape 40 de minute din lipsa de cvorum in sala de sedinta.