Senatul a aprobat instituirea Zilei portilor deschise la muzee, case memoriale si colectii publice. Elevii si studentii vor avea acces gratuit.
Plenul Senatului a aprobat luni, cu 94 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si 3 abtineri, instituirea Zilei portilor deschise la muzee, case memoriale si colectii publice. In aceasta zi, studentii si elevii vor avea acces gratuit. Practic, toate grupurile parlamentare au votat "pentru", atat cele ale puterii cat si cele ale opozitiei.
Initiativa legislativa este semnata de cativa deputati PSD, printre care se numara Victor Socaciu, Adrian Nastase, Mircea Dusa etc. Initial, initiativa prevedea instituirea, in data de 15 a fiecarei luni, a unei zile in care vizitarea muzeelor, a caselor memoriale si a colectiilor publice sa fie gratuita pentru toti cetatenii romani, insa senatorii din comisia pentru cultura au adoptat un amendament prin care beneficiaza de gratuitate doar elevii si studentii. Amendamentul adoptat de comisie a fost propus de senatorul democrat-liberal, Gheorghe Barlea.
In timpul dezbaterilor din plenul Senatului, senatorul PDL Radu Berceanu a propus un alt amendament, care ar fi modificat raportul comisiei pentru cultura din Senat si ar fi excedat chiar si propunerea initiala a deputatilor PSD. Amendamentul lui Berceanu prevedea acces gratuit, in zilele portilor deschise, pentru toate persoanele care ar fi dorit sa viziteze respectivele institutii culturale, indiferent de cetatenie. Din pacate, propunerea senatorului Radu Berceanu nu a mai fost supusa la vot de presedintele de sedinta, liberalul Teodor Melescanu, vicepresedinte al Senatului.
"Eu propun un amendament in care sa eliminam sintagma cetateni romani. Sa spunem ca accesul in ziua respectiva este gratuit si sa punem punct. Comisia de specialitate a facut o modificare dar intr-o alta directie decat cea pe care o propun eu. Comisia propune acces gratuit doar pentru elevi si studenti, care oricum beneficiaza de anumite reduceri", a sustinut Berceanu.
Legea este ordinara, Senatul fiind prima Camera sesizata in acest caz.