Octavian Stireanu publica pe Amos News un articol intitulat "Nasol moment, misto coliva!" , pe care il puteti citi in continuare.
'Refuzul de ieri al partidelor din opozitie de a mai discuta cu presedintele Romaniei exprima o ruptura semnificativa a vietii politice romanesti. Este o ruptura datorata, in exclusivitate, lui Traian Basescu. Acesta a jignit fara contenire partidele politice adversare; a torpilat cat s-a putut autoritatea celei mai reprezentative institutii democratice a statului, Parlamentul; a ignorat rezultatele votului popular si in 2004, si in 2008, si in 2009, de fiecare data instaland la putere, dupa o aritmetica proprie, un guvern de acoliti, nelegitimat prin vot, prin incredere si prin vointa populara majoritara.
Culmea sfidarilor repetate produse de Traian Basescu la adresa partidelor parlamentare a reprezentat-o recunoasterea institutionala, ca entitate distincta, a adunaturii de parlamentari independenti, stransi pe bani si ademeniti cu functii de un general care, pentru aceasta isprava pe timp de pace, a fost instalat in fruntea ostirii romane.
In cadrul "proiectului Johannis", patru partide parlamentare si grupul minoritatilor altele decat cea maghiara alcatuisera un arc de o larga majoritate, care i-au prezentat in mod insistent lui Traian Basescu propunerea perfect constitutionala de a-l desemna premier pe primarul Sibiului. Basescu a refuzat cu incapatanare, trimitand la plimbare aceasta mare coalitie democratica, sub pretextul ca... nu este inregistrata la tribunal! Vasazica, celor cinci grupuri ultramajoritare in Parlament le-a pretins o formalitate juridica, in timp ce electronilor liberi, iesiti de pe orbitele altor partide, le-a dat drept de functionare, i-a legitimat si i-a binecuvantat, punandu-i in fruntea bucatelor, si la Cotroceni, si la Palatul Victoria.
La consultarile de ieri, Traian Basescu, jucator la ruleta ruseasca, a mai bagat un glont in butoiul revolverului, ducandu-si-l la tampla, cu siguranta ca, din nou, va trage in gol. De data asta, s-a inselat. Obligand liderii partidelor din opozitie sa stea alaturi de cei care au tradat si de care au fost jigniti nu o data, seful statului a impins provocarea pana la limitele batjocorei. Si reactia celor in cauza a fost pe masura: s-au ridicat si au plecat din sala!
Nu a fost vorba de vreun boicot, intrucat acesta ar fi insemnat ca partidele din opozitie sa refuze, pur si simplu, sa vina la Cotroceni. A fost un gest de elementara fronda a unor institutii politice respectabile, fata de un om care le-a batjocorit fara contenire, le-a stigmatizat si ridiculizat, le-a invinovatit, cu si fara temei, straduindu-se sa le sparga, sa le destabilizeze ori sa le compromita in fel si chip.
Iluzia lui Traian Basescu era aceea ca, in actualul mandat, va reusi sa realizeze, cum spune el insusi, "al treilea mare obiectiv al Romaniei" din ultimii 20 de ani. Dupa aderarea la NATO si integrarea in Uniunea Europeana, Traian Basescu - intr-o abordare vizionara care nu-i este deloc specifica si nici nu i se potriveste - anunta ca al treilea obiectiv va fi "modernizarea statului".
Dar, pentru aceasta modernizare, mai are nevoie, in blestemata asta de democratie care-l incomodeaza la culme, si de votul partidelor. Iar acestea se intampla sa refuze un parteneriat cu un om care n-a stiut sa le respecte.
Ca sa nu mai vorbim ca asa-zisa "modernizare a statului" este deja infaptuita, prin instalarea "republicii procurorilor", prin transformarea votului in marfa, prin triumful arbitrariului prezidential asupra textului constitutional si altele asemenea.
Ce fel de modernizare ar mai vrea dl Basescu, peste toate acestea?!
A ramas s-o discute, in tot mai pustiul Salon al ambasadorilor de la Cotroceni, cu cine s-a mai nimerit. Trista situatie, dar binemeritata! "Nasol moment, misto coliva!".
Oricata putere are - si va mai avea - dl Basescu, ea ii va fi lipsita definitiv de orice urma de glorie!'