Daca, in urma cu zece zile, decizia de a dizolva filialele PSD care obtinusera un procentaj de sub 20% la alegeri era contestata in principal de organizatiile judetene din Ardeal, Biroul Permanent National (BPN) al PSD a pus capat tensiunilor, stabilind coordonatorii pentru filialele in reorganizare.
Astfel, de filiala Bihor si Cluj se va ocupa Cristian Diaconescu, de Brasov si Alba - Titus Corlatean, de Mures - Miron Mitrea, de Arad - Ecaterina Andronescu, de Neamt - Gheorghe Nichita si de Giurgiu - Liviu Dragnea.
Tensiuni mari
Ieri la prima ora a diminetii, Mihai Bar se arata foarte indiferent si declara ca soarta filialei bihorene a PSD e un capitol tabu. "Nu vreau sa comentez acest subiect si nu ma intereseaza", sustinea, vizibil afectat, fostul presedinte al PSD Bihor, lasand sa se inteleaga ca il bate gandul sa se retraga din viata politica. In fapt, acest lucru fusese oarecum anuntat in prima conferinta de presa sustinuta dupa esecul de la alegeri, cand declarase ca, in cazul in care nu va obtine un post de senator in toamna, se va retrage din viata politica.
Deputatul Claudiu Pop, presedintele interimar al organizatiei municipale, recunostea ca la partid existau tensiuni in ceea ce priveste noile decizii ale BPN. Toate optiunile pentru fotoliul de presedintele interimar al PSD Bihor au fost infirmate telefonic de Claudiu Pop, care a declarat: "Se va stabili la centru. Banuiesc pe cine vor numi, dar nu vreau sa vorbesc inainte de o confirmare oficiala". Dupa ora 14:00 cand numele lui Cristian Diaconescu a fost confirmat de mai multe surse, Alexandru Retegan, unul dintre vicepresedintii PSD Bihor, a declarat: "Ma asteptam ca Diaconescu sa fie desemnat pentru a se ocupa de reorganizarea PSD Bihor. Nu este nicio noutate.
S-a ales in conformitate cu prevederile statutului".
Au fost pusi cu botul pe labe
Decizia de a dizolva organizatiile judetene care au obtinut sub 20% la alegerile din iunie i-a nemultumit pe presedintii organizatiilor din Alba, Bihor, Cluj, Brasov si Mures care au considerat decizia nestatutara. Vasile Dancu din PSD Cluj a fost cel mai vehement, refuzand numirea unui presedinte interimar. Ba, mai mult, acesta a sustinut ca presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, ar trebui "dizolvat" pentru rezultatele proaste pe care le-a avut mereu in Ardeal. La filiala din Mures, PSD a incercat sa-l impuna presedinte interimar pe Alexandru Fratean, insa biroul permanent al PSD Mures i-a refuzat nominalizarea. Situatii la fel de tensionate s-au inregistrat si in Alba, Brasov si Bihor unde presedintii organizatiilor judetene au refuzat sa-si dea demisia.
In acest context decizia BPN de ieri vine ca o secure care taie in carne vie impunand in locul invinsilor alti invinsi. Cel mai clar exemplu il reprezinta cel al lui Cristian Diaconescu care, dupa ce a pierdut in primul tur alegerile la Primaria Bucuresti, a fost desemnat sa faca ordine in organizatiile Cluj si Bihor.