Judecand dupa numarul de mandate obtinute, Aliantei PNL-PD ii va fi foarte greu sa obtina o majoritate parlamentara, necesara investirii unui eventual Guvern promis de noul sef al statului, Traian Basescu, fara a apela la voturile PRM.
In urma alegerilor din 28 noiembrie, Uniunea Nationala PSD+PUR a obtinut, in cele doua Camere, 189 de mandate, Alianta D.A. PNL-PD 161, PRM 69, UDMR 32, iar grupul minoritatilor nationale 18 mandate. Dintre mandatele UN PSD+PUR, 29 revin umanistilor. In actuala legislatura, in Camera Deputatilor sunt 332 de parlamentari, iar la Senat 137, majoritatea simpla fiind de 235 de voturi.
Potrivit Constitutiei, programul si lista membrilor Guvernului se dezbat in sedinta comuna a celor doua Camere, primind increderea Parlamentului cu votul majoritatii senatorilor si al deputatilor.
In aceste conditii, Alianta PNL-PD nu poate intruni, prin intelegeri politice cu PUR, UDMR si grupul minoritatilor, votul majoritatii parlamentarilor, reusind, impreuna cu acestia, doar 230 de voturi, fata de PSD care ar intruni 239. In plus, Alianta refuza sa se bazeze pe sprijinul PRM, care i-ar putea completa numarul de voturi necesare.

Tradarea lui Voiculescu

Pierderea alegerilor prezidentiale de catre Adrian Nastase a complicat si mai mult lucrurile. Ieri, un comunicat de presa al PUR dadea de inteles ca acest partid ar putea renunta la intelegerea cu PSD, care a durat doar pana dupa alegeri, cand aceasta formatiune s-a vazut intrata in Parlament.
In comunicat se arata ca PUR isi reafirma “independenta politica si doctrinara - constanta a comportamentului“ partidului si asigura alegatorii ca senatorii si deputatii sai vor respecta cu maxima grija promisiunile facute in campania electorala. Promisiunile PUR se refereau, la fel ca la toate celelalte partide, la continuarea drumului integrarii europene, la cresterea nivelului de trai etc., lucruri care tin, bineinteles, de interesul national.
Mai mult chiar, liderii PUR sunt dispusi sa-si asume si povara grea a guvernarii. “Indiferent de configuratia viitoarelor structuri de conducere a tarii si indiferent ce raspunderi concrete vor reveni reprezentantilor umanisti, ei vor lucra cu cinste si harnicie pentru Romania viitorului apropiat, pentru Romania europeana, pentru toti cetatenii acestei minunate si mult incercate tari“, se arata la finalul comunicatului.
Dan Voiculescu, proaspat ales senator, a confirmat ieri ca in forurile de conducere ale partidului se dezbate aceasta problema a sprijinului pentru formarea viitorului Guvern.

Nici UDMR nu este departe

UDMR nu pare sa ramana alaturi de aliatii din PSD, daca interesul national o cere. Presedintele executiv al UDMR, Takacs Csaba, a declarat ieri ca Uniunea este deschisa la orice alternativa care poate sa duca la stabilitate politica in Romania, lucrul cel mai important pentru formatiunea pe care o reprezinta.
Intrebat in legatura cu o posibila colaborare cu Alianta PNL - PD, Takacs a spus ca liderii UDMR nu au fost contactati inca de liderii Aliantei, insa in acest moment nu vede o alta posibilitate pentru formarea unei majoritati in Parlament decat intre PSD, UDMR si minoritati.
Totusi, presedintele executiv al Uniunii a afirmat ca experienta politica l-a invatat ca in Romania orice este posibil.
Markó Béla in schimb a fost mai transant. El a declarat ieri la Senat ca UDMR isi mentine deocamdata pozitia in legatura cu colaborarea cu PSD, avand in vedere ca nu exista acum o alta majoritate guvernamentala, insa a precizat ca, in cazul in care PSD va ramane fara sprijinul PUR, formatiunea sa va reanaliza situatia.