Liderul PSD Mircea Geoana sustine ca zilele lui Basescu la conducerea tarii sunt numarate si ca actiunea de suspendare promovata in Parlament de social-democrati va avea un succes garantat. Continuand seria atacurilor dure la adresa sefului statului, Mircea Geoana il califica pe Traian Basescu drept un dictator mediocru si un populist care discrediteaza clasa politica. Asupra necesitatii unei "permanente actualizari" a cazurilor de incalcare a accentuat si senatorul PSD Serban Nicolae, care a sustinut infiintarea comisiei de ancheta. "Mass-media releva aproape in fiecare zi un nou caz de incalcare grava a Constitutiei, de biletele, de interventii pentru favorizarea unor agenti economici privilegiati, iar aceasta comisie ar asigura un demers obiectiv de colectare de noi date care confirma incalcarea Constitutiei de catre domnul Traian Basescu si ar alcatui un tablou complet al acestor date", a precizat Nicolae.

Comisia Watergate

Potrivit lui Geoana, in Romania situatia politica releva inceputul unui stat politienesc, in care populatia este supravegheata, sunt ascultate telefoane. Liderul PSD a afirmat ca partidul sau intentioneaza infiintarea unei comisii de ancheta, pentru ca, sub juramant, Basescu, Stolojan, Dobre si sefii de Servicii sa spuna cand a vorbit Stolojan cu ALRO, cand a intervenit la Seres, cand au fost ascultate telefoanele de care a vorbit Basescu si pe baza carui mandat, iar Dobre sa spuna de ce a rezolvat tocmai cazul din ultimul bilet dat presei.
Aceasta comisie parlamentara de ancheta pentru suspendarea presedintelui va fi o adevarata comisie Watergate, crede Geoana, iar lucrurile pe care le va scoate la iveala vor duce la prabusirea in sondaje a presedintelui, la fel cum s-a intamplat in cazul celor doi presedinti americani care au trecut prin procedura de demitere: Richard Nixon si Bill Clinton. Potrivit liderului social-democrat, aceasta comisie este "cea mai serioasa si cea mai severa instanta pe care o avem in Romania" pentru astfel de probleme. Senatorul Serban Nicolae a avertizat ca, daca aceasta comisie nu va fi infiintata, PSD va trimite direct la Curtea Constitutionala sesizarea privind suspendarea presedintelui. Potrivit unor estimari invocate de PSD, un vot in plen asupra suspendarii presedintelui Basescu ar putea avea loc in cursul lui aprilie.

Anexe la lista capetelor de acuzare

Social-democratul Serban Nicolae a remarcat faptul ca sesizarea depusa initial de PSD nu a cuprins decat elementele aparute pana atunci, iar ulterior "au aparut o serie intreaga de fapte din ce in ce mai grave in legatura cu modul in care Traian Basescu isi exercita functia de presedinte". Nicolae a afirmat ca printre presupusele incalcari ale Constitutiei savarsite de Basescu se regasesc unele care intra intr-o "zona mult mai grava decat simpla incalcare a unei dispozitii constitutionale referitoare la medierea intre partide, intre puterile statului". Senatorul social-democrat a dat exemplul "muteniei" presedintelui Basescu in ceea ce priveste asa-zisul referendum din ¥inutul Secuiesc pentru obtine-rea autonomiei pe criterii etnice. "Faptul ca seful statului, si la ora actuala, trateaza aceste lucruri foarte grave ca fiind niste consultari sau sondaje de opinie facute intr-o maniera speciala este foarte grav", a afirmat Nicolae.