PSD isi reconfirma pozitia de lider al vietii politice botosanene. Coalitia pe care partidul de guvernamint a facut-o cu PUR a atras cele mai multe dintre voturile locuitorilor judetului, victoria Uniunii fiind una zdrobitoare. Conform datelor centralizate de Biroul Electoral Judetean (BEJ) de la doua treimi din sectii, candidatul la Presedentie al PSD^PUR, premierul Adrian Nastase, a fost votat de 58,50% din cei prezenti la urne. Cu alte cuvinte, daca in toata tara scorul electoral ar fi fost acelasi, actualul prim ministru ar fi fost desemnat presedinte inca din primul tur. Principalul sau contracandidat, Traian Basescu, a obtinut doar 20,62% din sufragii. Pe linga motivatia bazinului electoral pe care PSD il are in nordul Moldovei, diferenta consistenta dintre cei doi se explica probabil si prin atentia pe care cei doi au dat-o judetului. In timp ce Adrian Nastase a fost de trei ori la Botosani in acest an, o data chiar in saptamina scrutinului, Traian Basescu nu a trecut deloc prin judet. Liderul PRM Corneliu Vadim Tudor a obtinut 14,29% din voturi, iar urmatorul clasat, la o distanta uriasa insa, este presedintele PNG, George Becali, cu 2,14%. Dintre aspirantii la Palatul Cotroceni cel mai putin votat a fost seful UDMR, Marko Bela, cu un scor de numai 0,11%.

Uniunea PSD^PUR este lider autoritar si la Parlament, insa, spre deosebire de prezidentiale, aici reprezentantii coalitiei au intrunit, in medie, la cele doua camere, 50%. De altfel, conform unor date neoficiale, Botosaniul ar fi fost al doilea judet din tara intr-un clasament al celor mai bune scoruri ale Uniunii. In schimb, Alianta D.A. are tot 20,6%, notabil fiind ca PRM trece atit la Senat cit si la Camera Deputatilor de 16%, respectiv 15%, adica peste ceea ce a obtinut Corneliu Vadim Tudor, fiind probabil pentru prima data cind acesta nu mai reprezinta locomotiva electorala a partidului. In rest, nici o alta formatiune nu a mai reusit nici macar sa se apropie de pragul electoral.

In aceste conditii, 100% parlamentari se pot considera deocamdata ministrul Razvan Theodorescu, ex-prefectul Costica Macaleti, deja deputatii Doina Dretcanu si Mihai Malaimare si consilierul municipal Catalin Buhaianu de la Uniunea PSD^PUR, Liviu Cimpanu, de la Alianta D.A. si actualul deputat Stefan Baban de la PRM. Primul dintre cei nominalizati va fi senator, iar ceilalti deputati. Pentru ocuparea celorlalte doua mandate de senator favoriti sint Gavrila Vasilescu, de la Uniunea PSD^PUR si Mihai Tibuleac de la Alianta D.A., PRM-istul Mircea Druc avind a treia sansa, in timp ce pentru ultimul mandat de deputat prima sansa o are Radu Dragus, de la Alianta D.A., care isi disputa locul cu social-democratul Gheorghe Marcu si PRM-istul Paul Ionescu. Procedura de redistribuire a mandatelor este una mai mult decit complicata, ea efectuindu-se in mai multe etapte, in functie de rezultatele pe intreaga tara, fiind posibil chiar ca un candidat botosanean cu mai putine voturi sa devina parlamentar in detrimentul unuia cu mai multe voturi. "Sincer sa fiu nici nu stiu cum se calculeaza ", declara ieri Mihai Tibuleac, co-presedintele judetean al Aliantei D.A.

Batalia dintre principalele doua forte politice, Uniunea PSD^PUR si Alianta D.A., a fost din nou pierduta de cei din urma in mediul rural sau in orasele mai mici. PNL-PD si-a reconfirmat rezultatul bun inregistrat la alegerile locale in municipiul resedinta de judet, unde a mers aproape cap la cap cu coalitia social-democrata-umanista, diferenta fiind de doar unu-trei procente in favoarea actualilor guvernanti. In schimb, in mediul rural diferenta s-a marit considerabil, existind o multime de comune in care Uniunea PSD^PUR a obtinut peste jumatate din voturi. La sate a inregistrat o crestere si PRM, tot in defavoarea Aliantei, in mai multe comune Romania Mare clasindu-se pe locul doi dupa PSD^PUR. Cum ieri mai ramasesera de numarat voturi din mediul rural, este de asteptat ca scorul Uniunii PSD^PUR sa continue sa creasca, iar cel al Aliantei D.A. sa scada.

Oboseala si optimism, astfel poate fi descrisa atmosfera existenta ieri in staff-urile de campanie ale principalelor forte politice. Dupa o noapte alba, unii lideri locali au plecat spre case, altii inca se mai aflau pe la partide sau serviciu. O parte a liderilor PSD s-au strins in biroul prefectului de la Palatul Administrativ. Acestia dadeau ca sigura obtinerea a doua mandate de senatori si patru de deputati, sustinind ca se afla in carti pentru al cincilea deputat. Toate acestea dupa ce s-au facut o multime de socoteli, calcule, procentaje. "Tot nesimtit a ramas ", a fost reactia unuia dintre ei cind la TV a aparut Traian Basescu, acuzind producerea unor fraude electorale.

La prinz, co-presedintii Aliantei D.A., Mihai Tibuleac si Radu Dragus tocmai se reintorceau la sediul PNL, ambii sustinind ca vor deveni parlamentari fara sa fie nevoie de redistribuire. Foarte jovial s-a dovedit a fi Stefan Baban. Dupa ce ocupantul locului doi pe listele PRM pentru Camera Deputatilor, bucuresteanul Paul Ionescu, a cheltuit dupa propriile declaratii un miliard lei pentru ca, in cele din urma, sigur de mandat sa fie doar Stefan Baban, acesta declara: "Nu pot sa spun ca nu ma bucur. Imi doresc insa ca cistigam macar un al doilea mandat ", anuntind chiar ca este posibil sa se obtina scorul din 2000, adica un senator si doi deputati. In schimb, Paul Ionescu a plecat acasa, adica in capitala, imediat dupa primul exit-poll de duminica seara, motivind ca are treaba.

Rezultatele nu au fost lipsite de ciudatenii. Desi a incercat sa atraga voturile oamenilor mai mult cu ajutorul unor afise de jumatate de coala A4, independentul Claudiu Adascalitei din Saveni a reusit sa se claseze inaintea a patru partide, respectiv Actiunea Populara, PSD- "Constantin Titel Petrescu ", Uniunea pentru Reconstructia Romaniei si UDMR. De asemenea, cu toate ca au fost chemati pentru a cincea oara la urne dupa revolutie, unii botosaneni nu au invatat inca sa voteze corect, 7,17% dintre buletinele de la Camera Deputatilor si 7,18% dintre cele la Senat fiind anulate.

Procesul electoral a fost unul lipsit de evenimente majore. "Totul a decurs bine, nu am avut probleme. A fost chiar o procedura de invidiat ", afirma judecatorul Georgica Burlacu, membru BEJ.