Schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, obiectivul care in acest moment este considerat o prioritate a Aliantei D.A., reprezinta doar o dovada de nerealism in ochii Opozitiei.

Deputatul psd Alin Teodorescu a sanctionat ieri insistenta reprezentantilor Aliantei D.A. de a-i revoca din functii pe Adrian Nastase si pe Nicolae Vacaroiu. „Acest obiectiv este o dovada de nerealism, pe care deja l-au probat in ultimele opt luni si pe care publicul l-a sanctionat deja“, a precizat Teodorescu, care a aratat ca schimbarea presedintilor Camerelor se poate face prin schimbarea regulamentelor acestor institutii, care ulterior urmeaza sa devina lege. Deputatul PSD a facut publica opinia partidului, potrivit careia schimbarea regulamentelor celor doua Camere trebuie facuta pentru urmatoarea legislatura, respectiv cea din 2008, prin organizarea unei dezbateri la care sa participe toate partidele parlamentare si neparlamentare importante, societatea civila si mass-media. De altfel, Teodorescu a insistat asupra ideii ca cele doua functii de presedinte al Senatului, respectiv al Camerei Deputatilor, sunt „nenegociabile“.
In urma cu cateva zile, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a lasat sa se inteleaga ca posturile in discutie ar putea face obiectul unor tratative pentru a se obtine in schimb alte functii parlamentare, acest lucru urmand sa se decida in structurile interne ale partidului. La numai cateva ore insa, Diaconescu a fost obligat sa revina asupra acestei informatii.

Aceleasi proceduri

La randul sau, deputatul PSD si presedintele Comisiei de Regulament, Ioan Bivolaru, a completat ieri ca presedintele tarii si presedintele interimar, respectiv presedintele Senatului sau cel al Camerei Deputatilor „nu pot fi tratati in mod diferit“ in ceea ce priveste suspendarea si revocarea. Deputatul a spus ca in cazul acestor functii trebuie sa existe „o simetrie de abordare“.
El considera ca prevederile articolului referitor la revocarea presedintelui Camerei Deputatilor, in forma sustinuta de PD, sunt din aceasta perspectiva „extravagante“ si nu tin cont de decizia Curtii Constitutionale, care stabileste cadrul principial, cel derivat din prevederile constitutionale.