Octavian Stireanu publica pe Amos News un articol intitulat "Quinta sparta la Cotroceni", pe care il puteti citi in continuare.
'Reintors - nu se stie cand - din Japonia, cu sau fara verigheta, presedintele Traian Basescu (care a pierdut alegerile pe teritoriul Romaniei) primeste, astazi, la Cotroceni, reprezentantii partidelor politice parlamentare.
Dintre cele cinci, UDMR a zis deja "pas", pentru ca, astazi, si-a autoproclamat zi libera in teritoriile in care maghiara tocmai a fost declarata, vineri, drept limba oficiala! Asta inseamna ca suveranitatea constitutionala a statului este considerata acolo un fel de "suzeranitate" asupra teritoriilor respective.
UDMR are detasarea de a nu raspunde, prin niciun reprezentant, invitatiei la consultari adresata de Presedintele Romaniei. Poate ca acesta ar trebui ca, inainte de a le baga in cap partidelor "ce vor romanii", sa dea o declaratie oficiala in legatura cu "ce vor maghiarii"!
Refuzul de a merge la Cotroceni este un drept suveran al partidelor politice. Domnii Traian Basescu si Teodor Stolojan, pe cand conduceau PD si PNL, au uzat de acest drept, prin 2004, refuzand din senin o invitatie la consultari adresata de presedintele de atunci al tarii, Ion Iliescu. Dumnealor au dorit sa-si radicalizeze o anumita atitudine si s-au comportat ca atare.
Acum, PSD si PNL nu par sa urmeze o conduita similara. Tanarul presedinte al Verzilor le indeamna la boicot, dar mai sunt si alte voci care doresc sa fie dat un raspuns pe masura celui care a turnat in capul acestor partide politice tone de invective si jigniri colective, ani in sir.
Deci, s-au mai vazut cazuri de ignorare a invitatiei presedintelui, insa, in situatia de fata, nu absenta maghiarilor de la consultari este preocupanta, ci motivatia acestei absente.
UDMR are dreptate sa se considere pe cai mari, din moment ce, cu un scor electoral de 7%, conduce administratia centrala si locala a tarii in proportie de 20-25%. Stiindu-se o "solutie morala", aleasa de insusi Basescu pentru guvernarea Romaniei si considerandu-se foarte greu de inlocuit, UDMR-ul isi urmareste incet, dar sigur propria agenda. Inclusiv comemorand - sau aniversand - evenimentele de acum 20 de ani, de la Targu Mures.
Celelalte partide din arcul "quintei parlamentare" au o agenda previzibila pentru discutiile de la Cotroceni.
PSD are sansa de a-i spune deschis presedintelui ca se considera dezlegat de toate obligatiile brambura asumate de fosta conducere - privind Parlamentul unicameral, legile pensiilor si salarizarii unice, mentinerea cotei de impozitare s.a.m.d. Liderul social-democrat, Victor Ponta, are, acum, ocazia sa-si prezinte in rezumat directiile politice enuntate cu atata claritate in urma cu cateva zile, la Consiliul National al partidului, demarcand astfel definitiv granita dintre colaborationismul cu actualul regim si miscarea de rezistenta fata de acesta.
O clarificare in aceasta privinta este de asteptat si de la tanara si noua conducere a Partidului Conservator.
De la PNL nu sunt de asteptat noutati majore. E de vazut doar daca presa va fi lasata in sala si cand Crin Antonescu ii va da eventuale replici lui Traian Basescu (care nu castiga alegerile daca nu se aduceau voturi din strainatate), si nu doar la monologul acestuia.
PD-L se va duce, probabil, cu bloc-notes-uri noi si cu creioanele bine ascutite, sa ia notite si sa se inarmeze cu "doctrina basescianista" despre care vorbea, deunazi, unul dintre marile spirite ale partidului prezidential. Dat fiind ca minciunile despre iesirea din criza si sfarsitul recesiunii nu mai pot fi crezute decat de familia portocalie, este de asteptat ca liderii PD-L vor muta bobii pe "reforma statului" si alte asemenea fara legatura directa cu viata cetatenilor.
In fine, grupul asa-zisilor independenti completeaza quinta, in locul UDMR. Cum spera ca se va intampla si in Guvern. Deocamdata, se va duce la Cotroceni doar "sa raporteze" si sa obtina steaua cu nr.5 pentru generalul de corp de armata Gabriel Oprea, ca urmare a exceptionalelor izbanzi obtinute de acesta pe campul de lupta al racolarii de noi si noi dezertori din tabara politica adversa. In numele "interesului national", desigur, ne va asigura brava capetenie a Ostirii Romane...
Cat despre gazda, este de asteptat ca aceasta sa puna din nou placa tocita despre ce vor "rrromanii" si "Poporul Roman", despre "ce-a spus" referendumul-diversiune organizat in noiembrie etc, etc, etc. Este singura carte pe care o tot joaca dl Basescu.
Or, ca sa vada ce vor cu adevarat romanii si poporul roman, cel care a pierdut alegerile pe teritoriul Romaniei ar trebui sa faca un lucru foarte simplu: sa ia in seama doar ce se striga in aceste zile, in plina strada, in mai toate localitatile de pe acest teritoriu. Si sa dea raspuns cu prioritate acestor strigate de revolta, si nu sa intareasca diversiunile paralele cu viata reala, intretinute la foc continuu de trompetele basesciste.
In acest joc pe nervii oamenilor, cacealmaua referendumului, ca si aceea a desemnarii actualei guvernari incep sa iasa la iveala, in toata splendoarea demagogiei lor!'