In data de 20 aprilie 2010, in plenul Senatului Romaniei, au avut loc dezbateri asupra proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice. Pozitia grupului parlamentar PSD +PC din Senat a fost exprimata de la tribuna Senatului, in prezenta Premierului Emil Boc, de care senatorul Alexandru Cordos - secretarul Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala. Puteti citi in continuare discursul sustinut de catre senatorul Alexandru Cordos.
'Domnule presedinte, distins Senat, domnule Prim-ministru, domnule ministru, stimati invitati pensionari, dezbatem azi unul dintre cele mai importante proiecte de Lege din legislatura 2008-2012, cu implicatii directe fata de cei 6 milioane de pensionari din Romania, precum si pentru cei ce in viitor vor apela la aceasta lege.
Pentru ca ieri am prezentat punctul de vedere politic al Grupului PSD in declaratia politica cu tema "PROIECTUL LEGII SISTEMULUI UNITAR AL PENSIILOR PUBLICE - O COMPILATIE NEREUSITA, NEOPORTUNA SI INUTILA", spunand ca este un proiect nefundamentat, contradictoriu si incoerent, o improvizatie legislativa, care nu numai ca nu tine seama de opiniile si amendamentele diferitelor categorii sociale, dar nu tine cont nici de opinia specialistilor in domeniu.
De parca nu ar fi ajuns toate acestea, Guvernul ne face dovada ca poate fi mai rau, si anume: actualul proiect este vadit si antisocial, si neconstitutional, si antieuropean, cu repercusiuni - ne spune prin Avizul transmis de CONSILIUL LEGISLATIV-, chiar asupra caracterului de STAT DE DREPT.
Am putea vorbi foarte mult despre acest proiect de lege, la fel de mult ca si de "Legea salarizarii unice", care a diminuat salariile si a nemultumit pe toata lumea, dar oricum, domnilor guvernanti, veti ramane in istorie cu aceste DOUA LEGI CARE SCAD PUTEREA DE CUMPARARE A ROMANILOR SI ADANCESC SARACIA MILIOANELOR DE PENSIONARI.
Am putea discuta, de asemenea, la fel de mult despre principiile care stau la baza actului normativ, dar voi mentiona doar unul, si anume "Principiul solidaritatii intre membrii sai", potrivit caruia "contribuie toti", dar nu toti vor beneficia de aceste drepturi care sa le permita limitarea sau inlaturarea riscurilor, cu mentiunea ca principiul contributivitatii este fundamental doar in cadrul sistemelor private de pensii.
Sustenabilitatea sistemului poate fi realizata prin crearea de locuri de munca, prin cresterea bazei de contribuabili, prin cresterea economica si nu in ultimul rand, prin incasarea sumelor restante catre Bugetul Asigurarilor Sociale. Sau aceste lucruri nu se vor intampla prea curand in Romania, Domnilor Guvernanti? Poate ne raspunde cineva la aceasta intrebare.
Domnule Prim-Ministru, TOCMAI PENTRU CA NE DORIM O LEGE CORECTA, in continuare am sa ma refer la 6 puncte majore fara de care Partidul social Democrat nu poate vota aceasta lege.
1. Valoarea punctului de pensie
- Indiferent de modul de calcul, valoarea punctului de pensie "nu poate reprezenta mai putin de 45% din salariul mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului Asigurarilor Sociale de Stat"
- Acest lucru este necesar tocmai pentru pastrarea puterii de cumparare a pensionarilor, in caz contrar, potrivit unor simulari in urmatorii ani, punctul de pensie ar putea ajunge sub 20% din salariu mediu brut pe economie.
2. Varsta de pensionare!
- Este necesara reducerea varstei de pensionare de la 65 la 64 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati
- Iar pentru femei, la cerere, varsta de pensionare propunem sa fie redusa cu:
a. Un an pentru femeile care au nascut si crescut un copil
b. Doi ani pentru femeile care au nascut si crescut doi copii
c. Trei ani pentru femeile care au nascut si crescut trei copii
3. Pensionarea anticipata
- Actualul proiect prevede cresterea penalitatilor de la 30% la 45% in cazul pensionarii anticipate
- Este de neacceptat datorita:
a. Cresterii varstei de pensionare
b. Incapacitatii pietei de munca de a absorbi aceasta categorie de varsta
4. Pensia de invaliditate
- Desi aceasta categorie de pensionari are cheltuieli mai mari, actualul proiect prevede reducerea cuantumului pensiei de invaliditate cu 10%
- Propunem mentinerea prevederilor actuale
5. Sistemele de pensii speciale
- Asa zise "NESIMTITE" dupa o viata de munca in slujba STATULUI, care se refera, in general, la pensiile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, in general, magistratilor si functionarilor publici
- Proiectul actual al legii pensiilor prevede eliminarea pensiilor speciale (sau mai bine zis OCUPATIONALE) cum se numesc in majoritatea statelor U.E.
- PSD sustine mentinerea actualelor sisteme de pensii, dar introducand impozitarea diferentiata pentru pensiile care depasesc un anumit cuantum.
6. Neretroactivitatea legii
- Proiectul prevede recalcularea tuturor pensiilor in plata
- Articol neconstitutional,potrivit principiului neretroactivitatii legii consacrat in art.15(al.2) din CONSTITUTIE, intrucat legea dispune doar pentru viitor, pensiile in plata nu pot fi diminuate prin recalculare
- Decizia Curtii Constitutionale nr.120/2007 "in cazurile in care din recalculare rezulta un cuantum mai mare al pensiei se va plati acesta, iar daca noul cuantum rezultat este mai mic, se va acorda in continuare pensia anterior stabilita si aflata in plata, fara a se aduce vreo atingere drepturilor legal castigate anterior"
- In concluzie, pensiile aflate in plata constituie drepturi egal castigate si nu pot fi afectate prin recalculare, care prin efectele ei ar constitui implicit o aplicare retroactiva a legii, orice noua reglementare aplicandu-se numai pentru viitor, adica pensiilor stabilite dupa data intrarii in vigoare a acestuia (Avizul Consiliului Legislativ nr. 105 din 12.02.2010).
Ma opresc aici, cu speranta ca dezbaterea pe articole a proiectului de lege va contribui la amendarea acestor prevederi, conform celor mai sus mentionate. In caz contrar, Grupul PSD va vota impotriva Proiectului de Lege, iar daca va fi cazul il va ataca la Curtea Constituionala.'