Adrian Vlad Casunean, presedintele PSD Covasna, a declarat ieri ca organizatia sa va inlatura cu tractorul panourile inscriptionate cu “Tinutul Secuiesc“, pe care vrea sa le puna UDMR. El a adaugat ca, daca va fi cazul, va amplasa panouri inscriptionate cu “Tinut Romanesc“.
“Ne frapeaza faptul ca ei (UDMR - n.r.) doresc sa monteze panouri la fostele granite hortyste. Sa fie foarte clar, domnilor din UDMR, ca noi nu vom permite ca intr-un judet romanesc, subliniez, nu unul secuiesc, sa se incalce legea“, a apreciat liderul PSD Covasna.
Casunean a tinut sa aminteasca faptul ca perioada hortysta a fost una foarte traumatizanta pentru locuitorii romani ai zonei. “Vom dovedi ca in judetul Covasna mai exista rezistenta romaneasca“, a dorit sa asigure pesedistul.
In replica, presedintele UDMR Covasna, Albert Almos, a precizat ca primul indicator inscriptionat cu “Tinutul Secuiesc“ va fi amplasat la 22 noiembrie, urmand localitatile Oituz si Ilieni.
Problema a inceput o data cu cererea reprezentantilor UDMR Covasna de autonomie a Tinutului Secuiesc. Acestia au lipit, luni, pe un panou de la granita dintre judetele Covasna si Brasov un afis cu mesajul “Autonomie pentru Tinutul Secuiesc“.
UDMR Covasna a tinut chiar o conferinta de presa la hotarul dintre judetele Covasna si Brasov, “acolo unde incepe Tinutul Secuiesc“.