Social-democratii s-au adresat instantei pentru a lamuri problema legata de atacarea de catre prefect, in Contencios, a hotaririi CJ prin care Eugen Chebac a fost ales vicepesedinte.

Reprezentantii PSD sustin ca au intrat in posesia actiunii declansata de prefectul judetului Galati, Mihai Capra, prin care se ataca legalitatea alegerii vicepresedintelui CJ, Eugen Chebac. PSD a initiat doua actiuni in aceasta cauza. „Prima actiune este in Contencios, actiune de sustinere alaturi de CJ pentru mentinerea hotaririi prin care a fost ales Eugen Chebac vicepresedinte al CJ. In al doilea rind am declansat o actiune in civil, impotriva hotaririi CJ prin care a fost ales vicepresedintele Marcela Sighinas, pe procedura similara. Am cerut comasarea celor doua dosare si solutionarea comuna a acestora. Nu este normal ca legea sa actioneze intr-un sens pentru doamna Marcela Sighinas si legea sa fie interpretata altfel pentru domnul Eugen Chebac, avind in vedere ca procedurile de vot au fost identice” a precizat purtatorul de cuvint al PSD, Claudiu Brinzan. Acesta a dat citire si unei declaratii a presedintelui Traian Basescu, facuta pe 8 octombrie 2005, declaratie fata de care PSD isi exprima clar pozitia, in sensul ca este intru totul de acord cu ea: „Trebuie sa scoatem legea bunului plac din administratia locala. Prefectul are putere extraordinar de mare asupra administratiei locale si raspundere zero. El valideaza de multe ori, daca este de aceeasi culoare politica cu majoritatea, hotariri ilegale si blocheaza hotariri legale, pentru ca politic asa a hotarit el. Responsabilitatea prefectului in blocarea abuziva, ilegala a proiectelor, trebuie sa fie pe masura puterii pe care o are. Nu mai putem accepta sa mai vorbim, in contextul descentralizarii locale, de prefecti care aplica legea bunului plac, despre prefecti politizati. Sigur, in acest moment acestia sint, dar ei trebuie neutralizati politic imediat. Un prefect care blocheaza o hotarire a consiliului trebuie sa raspunda penal”.

Durbaca, pe aceeasi pozitie

„Intimpinarea prefectului Capra se refera la reluarea alegerilor pentru vicepresedintele Consiliului Judetului. Este motivata destul de corect.

Am vazut asta in adresa care a venit la noi. Arata ceea mi se solicita si mie, sa se refaca alegerile. Nu s-a incalcat regulamentul atunci cind Eugen Cjhebac a fost ales. Buletinul de vot a aratat in acelasi fel si in momentul in care a fost aleasa Marcela Sighinas in functia de vice. In acest moment doar instanta poate decide daca alegerile vor fi repetate. Problema a depasit nivelul Consiliului Judetului. Dupa ce instanta va lua o decizie, se va lua o decizie si la nivelul CJ”, a adaugat Eugen Durbaca. De asemenea presedintele CJ a precizat ca a preluat si toate atributiile noului vicepresedinte dupa ce acesta nu-si mai poate exercita functia. „Tot ceea ce apartinea domnului vicepresedinte Chebac mi-a revenit. Am preluat toate atributiile acestuia”, a mai spus Durbaca.