Senatorul Ion Florescu, deputatul Scarlat Iriza si Ion Tudor, fost lucrator la "ochiul si timpanul", au supt miliarde de lei de la buget

Un senator de Gorj, seful Politiei Comunitare din Tirgu Jiu si un fost deputat de Gorj sint asociati la o firma care a beneficiat de returnari ilegale de TVA. Societatea respectiva, SC PRESUT Jilt SA Matasari, se afla in prezent in lichidare judiciara si are datorii la bugetul de stat de aproape 174 de miliarde de lei. Escrocheria la care a fost partasa firma PRESUT Jilt se inscrie in rindul celor de tipul "Genica Boerica" si a avut ca scop rambursarea taxei pe valoarea adaugata. In afacere au fost implicate cinci firme din Gorj, Bucuresti si Petrosani. Societatea din Petrosani, VENTA INVEST SA, s-a bucurat de atentia speciala a Directiei Generale a Finantelor Publice Hunedoara, obtinind o compensare la plata datoriilor, dupa ce initial incercase sa capete o rambursare de TVA. Firma VENTA INVEST a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 2,7 miliarde de lei.

Un circuit neverosimil...

Intreaga afacere, care a urmarit rambursarea de TVA, s-a derulat intr-o singura zi - 31 octombrie 2003, iar obiectul tranzactiei dintre cele cinci societati au fost doua locomotive. Totul a inceput in momentul in care PRESUT Jilt SA Matasari a achizitionat de la SC SARTEX UNIVERSAL CONSTRUCT SA din Bucuresti cele doua locomotive, una cu 34,2 milioane de lei, iar alta cu 11,6 milioane de lei. PRESUT Jilt a vindut in aceeasi zi cele doua locomotive firmei SUTAX din Matasari, insa cu 10,2 miliarde, respectiv 5,5 miliarde de lei. La rindul ei, SC SUTAX Matasari a revindut locomotivele, cu o factura expirata, tot pe 31 octombrie, societatii SARTEX SUD-VEST UNIVERSAL CONSTRUCT SA din Tirgu Jiu, care le-a revindut firmei VENTA INVEST din Petrosani. Aceasta societate a si beneficiat, cu ajutorul DGFP Hunedoara, de o compensare de 2,7 miliarde de lei la plata datoriilor catre bugetul de stat. Dumitru Udroiu, seful Directiei Generale a Finantelor Publice Gorj, a declarat ca la momentul respectiv si-a anuntat colegii din Hunedoara de circuitul pe care il parcursesera locomotivele, fara sa se fi deplasat un centimetru. "Au fost doua controale la doua dintre societatile incluse in tranzactie si la una dintre ele am descoperit acea factura expirata. Noi am facut tot ceea ce a depins de noi. Mai departe a fost decizia celor de la DGFP Hunedoara. Nu a fost o rambursare de TVA, ci o compensare de datorii, dar tot bani de la stat sint", a afirmat Dumitru Udroiu.

Trei prieteni...

Potrivit datelor de la Registrul Roman al Comertului, la PRESUT Jilt Matasari apar asociati nesemnificativi Ion Florescu, Scarlat Iriza si Ion Tudor, precum si SC BROF SRL din Oradea, cu 96%. Senatorul Ion Florescu, care a avut si un mandat de deputat, a aparut pe lista Coalitiei pentru un Parlament Curat, fiind acuzat ca ar fi fost implicat in mai multe afaceri dubioase care vizau exploatarea pietrei. Ion Florescu nu a uitat de asociatul sau de la PRESUT Jilt, Scarlat Iriza, cind acesta si-a incheiat mandatul la Camera Deputatilor si i-a oferit postul de sef de cabinet senatorial, unde activeaza si in prezent. Interesant este ca Ion Florescu a trecut in declaratia de avere numai un apartament de 84 de metri patrati si ca este actionar la urmatoarele firme: SC CATFLOIRI si SC CABIF, la ambele detinind 24% din capitalul social. Fostul deputat Scarlat Iriza este asociat sau actionar la peste 15 firme si deruleaza afaceri importante cu spatii in Tirgu Jiu. Cercul de trei prieteni se inchide cu Ion Tudor, fost sef al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Gorj si actualul sef al Politiei Comunitare din Tirgu Jiu. Ion Tudor este si el asociat la PRESUT Jilt, firma care a cumparat locomotive cu milioane de lei si le-a vindut cu miliarde. Tot la PRESUT mai figureaza ca asociat si Adrian Marcel Tudor, consilier municipal la Tirgu Jiu, fiul lui Ion Tudor. Interesant este ca la SC SARTEX SUD-VEST UNIVERSAL CONSTRUCT SA Tirgu Jiu apar ca asociate persoane din Deva, Arad si Brad, doi dintre cenzori fiind din Tirgu Jiu. Ca asociati din Deva sint oamenii de afaceri Dorel si Remus Haiduc, care s-au aflat si in spatele firmei PRESUT Jilt. Tot ca asociat la SARTEX Tirgu Jiu figureaza si SC PONOREL SRL Hunedoara, cu 97%.

Firme puse pe butuci

Atit la SARTEX, cit si la PRESUT Jilt, schema de asociere este asemanatoare. Ambele firme se afla in prezent in reorganizare judiciara. PRESUT Jilt se afla in imposibilitatea de a-si plati datoriile la stat, iar directorul SC SARTEX SUD-VEST UNIVERSAL CONSTRUCT SA Tirgu Jiu, Ioan Constantin, este judecat pentru evaziune fiscala, in valoare de 5,93 miliarde de lei, dupa cum a precizat Dumitru Udroiu, seful DGFP Gorj. Asociatul de la SC PRESUT Jilt, Ion Tudor, a fost la un moment dat in atentia procurorilor gorjeni, cu un dosar care viza activitatea desfasurata de Ion Tudor ca director executiv al PRESUT Jilt si GORMEC Tirgu Jiu. Societatile au ca obiect de activitate demolarea constructiilor, terasamente si organizare de santiere. Acuzatiile din dosarul respectiv se refereau la modul in care au fost folosite creditele si bunurile societatilor, precum si la retinerea de la salariati si nevirarea la stat a contributiilor la bugetul asigurarilor de sanatate si pensii. La sfirsitul anului 2004, in baza expertizelor efectuate in dosar, Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj a dispus solutia de neincepere a urmaririi penale pentru Ion Tudor. Cu toate acestea, Gheorghe Mota, seful Parchetului Judetean Gorj, a precizat: "Au fost la dosar acele expertize si analize, s-a tinut cont de ele si s-a dat solutia respectiva, cu toate ca societatile au fost puse pe butuci".