Inpolitics informeaza: Ce mai e nou pe "frontul" Geoana"
PSD devine un teatru de razboi, in zilele urmatoare fiind de asteptat o serie de convulsii care ar putea duce fie la limpezirea lucrurilor, fie la incurcarea lor definitiva.
- Planul lui Geoana de scindare a PSD merge relativ bine. In urma cu cca. 3 saptamani, se pare ca numerele 1 si 2 in stat ar fi o avut o discutie de taina in acest sens, la Cotroceni.
- Marea intrebare e cati parlamentari PSD il vor urma pe fostul presedinte. Cele mai generoase surse vorbesc de o duzina si jumatate, cele mai zgarcite de maxim 8-9 oameni, parlamentari si presedinti de Consilii Judetene. Sigur e, totusi, ca "Prostanacul" are o echipa de fideli care il vor urma orice ar fi.
- In ultimele 24 de ore ar fi avut loc negocieri aprinse intre Geoana si uneperisti, acolo unde e asteptat cu bratele aproape deschise. Spunem aproape pentru ca unii grei ai UNPR au plecat din PSD strict din cauza lui Geoana si nu sunt prea incantati sa se trezeasca pe cap cu el.
- O alta mare problema a integrarii in UNPR o reprezinta posibilitatea ca Geoana sa isi pastreze postul de sef al Senatului, prin bunavointa PDL, caz in care oamenii lui Oprea ar trebui, insa, sa cedeze postul de vicepresedinte al Senatului, detinut de Cristian Diaconescu. Or, fostul externist a facut deja citeva crize de isterie pe aceasta tema, in stilu-i caracteristic, cerand, la schimb, un loc in guvern.
- Daca Geoana ar fi urmat de un numar suficient de mare de pesedisti, ar incepe sa aiba dureri de cap si UDMR, care ar putea fi facut pachet de putere si trimis in opozitie, odata ce nu ar mai fi nevoie de voturile sale.
- Scindarea PSD functioneaza bine si din alt punct de vedere: Nastase si Iliescu au ajuns pe pozitii divergente fata de Ponta. Primii doi bat in retragere si spun ca Geoana trebuie sa ramina pe pozitie la sefia Senatului, al treilea anunta raspicat ca cere excluderea rebelului din partid. Pina in acest moment, Geoana se poate considera invingator moral.
- Se repeta, din acest punct de vedere, scenariul excluderii lui Nastase, in 2005, cand fostul premier si-a negociat transferul la PC, alaturi de vreo 15 parlamentari, chestie care a speriat conducerea PSD si a facut-o sa bata in retragere.
- Surse din PSD spun ca, dupa ce se va incheia episodul Geoana, vine la rand episodul Voiculescu: "Trebuie sa vedem in clar daca mai are vreun sens sa raminem aliati cu PC si care ar fi avantajele". A contat foarte mult, in sens negativ, generozitatea cu care lui Geoana i s-a oferit, luni seara, microfonul "Sintezei zilei".
- Per total, Geoana castiga si din alt punct de vedere: in cel mai deplin secret, PDL si UNPR au pregatit, in ultimele saptamani, documentatia necesara revocarii lui Geoana din fruntea Senatului pentru incalcari repetate ale regulamentului. Dupa izbucnirea scandalului, ieri, pedelistii i-ar fi transmis lui Eugen Nicolicea, autorul documentatiei amintite, ca planul se amana, "pentru ca nu o sa ne apucam sa ii facem tocmai noi placerea lui Ponta, debarcandu-l acum pe Geoana!".