Plenul Camerei a respins ieri motiunea simpla intitulata „In locul respectului, dispret si umilinta“ - depusa de 131 de deputati ai PRM - cu 119 „pentru“, 122 de voturi „impotriva“ si cinci abtineri. Timp de doua ore si jumatate, intr-o atmosfera mai colorata decat de obicei, deputatii Opozitiei au solicitat un vot de neincredere din partea Camerei fata de capacitatea si de vointa Guvernului de a actiona cu responsabilitate politica si respect fata de pensionari.
Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a declarat, printre huiduielile invitatilor, ca primele trei etape de recalculare a pensiilor au fost incheiate cu succes, fiind recalculate pensiile stabilite pana in 1996.
El a asigurat persoanele in varsta ca Executivul se angajeaza sa faca „tot ce e cu putinta ca situatia sa se imbunatateasca“. Acestuia i-a luat apararea deputatul PNL Ioan Ghise (foto) care a afirmat ca banii care lipsesc pentru pensii se afla in primele banci din stanga, la oamenii din fosta guvernare, care „au furat miliarde de dolari de la buget“. „Aici sunt banii dumneavoastra“, a subliniat Ghise, scandand in finalul interventiei „Jos comunismul!“.
La lucrari au asistat peste 200 de pensionari, apartinand organizatiilor si asociatiilor pensionarilor din Bucuresti, adusi de Opozitie pentru a sustine motiunea care li se adresa in totalitate. La inceputul sedintei de plen, majoritatea acestora nu stiau de ce au venit la Parlament, ci doar ca trebuie sa fie prezenti la lucrari. In timpul dezbaterilor, reactiile zgomotoase ale invitatilor-pensionari au fost cu greu stapanite prin interventiile repetate ale presedintelui Camerei, Adrian Nastase, care, deranjat de zgomot, i-a amenintat de cateva ori cu evacuarea. Dupa sedinta de plen, invitatii i-au asaltat cu intrebari pe deputatii Puterii, insa fara a obtine raspunsuri concrete.