Un nou conflict confesional tulbura viata comunitatii din Oradea. Atacurile dure ale episcopului Tõkés László la adresa Episcopiei Ortodoxe au gasit un raspuns pe masura. Inaltul prelat reformat si europarlamentar a afirmat ca Oradea este sufocata de prea multe biserici ortodoxe care sunt, pe deasupra, construite in locuri nepotrivite. Episcopia ortodoxa catalogheaza atitudinea episcopului Tõkés ca intretine patimi straine de duhul crestinesc si il invita politicos sa-si vada de treaba.
La inceputul acestei saptamani, cu ocazia unei conferinte de presa tinute pe 10 noiembrie, episcopul reformat Tõkés László acuza Episcopia Ortodoxa a Oradiei ca ar sufoca orasul prin constructia de biserici care, pe langa faptul ca sunt prea multe, se construiesc si in locuri nepotrivite. Disputele dintre cele doua parti sunt mai vechi, dar flacara s-a reaprins dupa ce cladirea in care functioneaza Muzeul Ady Endre din Oradea a fost retrocedat Episcopiei Ortodoxe. Prilejul a fost speculat de episcopul-europarlamentar, care a declarat ca ortodocsii ar trebui sa lase muzeul sa functioneze in imobil deoarece cladirea a devenit deja un simbol pentru oras. "Episcopia Ortodoxa a sufocat orasul cu biserici ridicate in cele mai nepotrivite locuri. Se plang oradenii, nu o spun eu. Sincer, nici eu nu ii prea inteleg, de ce construiesc asa de multe. Ar trebui sa mai renunte", a declarat atunci Tõkés.
Raspunsul
Ieri, Episcopia Ortodoxa a Oradiei a remis redactiei un comunicat de presa prin intermediul caruia sustine ca nu intelege atitudinea episcopului, pe care "incercam sa o consideram doar un derapaj din punct de vedere al relatiilor religioase, cu un puternic iz politicianist, ce nu face altceva decat sa promoveze escaladari conflictuale si sa intretina patimi straine de duhul crestinesc", se mentioneaza in comunicatul semnat de Biroul de Presa al Episcopiei.
Subliniind ca nu a facut nicio precizare cu referire la intentiile sale viitoare despre cladirea unde actualmente se afla colectia Muzeului Ady Endre, Episcopia Ortodoxa a Oradiei a asigurat ca va respecta legislatia speciala in materie, cu privire la mentinerea destinatiei cladirii Muzeului Ady Endre, pe perioada specificata de lege, dar isi reafirma cu tarie dreptul de proprietate, la fel ca si celelalte culte. Legea stipuleaza ca, in astfel de cazuri, noul proprietar are obligatia, ca pentru o durata de cinci ani de zile, sa pastreze bunurile in starea lor si abia dupa aceea sa schimbe destinatia imobilului, putand face ce vrea cu acesta.
Episcopului reformat i se atrage atentia ca Episcopia Ortodoxa nu si-a permis niciodata sa isi exprime parerea fata de necesitatile pastoral-misionare ale altor confesiuni, motiv pentru care afirmatiile lui Tõkés au fost considerate "foarte neelegante". "Tinem sa aratam ca, potrivit datelor statistice de la ultimul recensamant, in Oradea exista un numar 122.049 de crestini ortodocsi, ceea ce inseamna ca, procentual, populatia ortodoxa este de aproximativ 60%. Exista apoi un numar de 24 biserici ortodoxe, dintre care 9 sunt in constructie, ceea ce arata ca sunt mult sub necesarul decent existent pentru folosul spiritual si social al credinciosilor ortodocsi si al intregii comunitati, stiut fiind faptul ca Biserica are o puternica incarcatura sociala si comunitara, orasul nostru fiind intr-un amplu proces de dezvoltare", se mai precizeaza in comunicatul de presa al Episcopiei Ortodoxe.
Biserici in locuri inaccesibile
In ceea ce priveste acuzatia lui Tõkés László ca Episcopia Ortodoxa ar construi biserici in locuri inadecvate, Biroul de Presa al Episcopiei incearca sa afle daca nu cumva episcopul reformat este adeptul bisericilor construite in curtile blocurilor, considerate locuri inaccesibile enoriasilor. "In privinta afirmatiei potrivit careia s-au construit biserici in locuri nepotrivite in Oradea, intrebam pe Domnul Episcop, cel care a fost un vajnic luptator anti-comunist, daca nu cumva doreste ca noile lacasuri de cult sa fie construite, ca si in timpul regimului ateist, tot in locuri inaccesibile, in spatele blocurilor, sau sa nu se mai faca defel. Consideram ca este un gest cu o puternica incarcatura necrestina", se mentioneaza in comunicatul de presa al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei.