oglindanet.ro informeaza: Protestul "tradatorilor"
Declaratia inacceptabila a presedintelui Traian Basescu din 22 iunie 2011, in care se combinau neadevaruri si insulte la adresa Majestatii Sale Regelui Mihai, ne-a revoltat pe foarte multi dintre noi, indiferent daca avem optiuni republicane sau regaliste, daca il privim pe Rege ca pe o personalitate a istoriei romanilor, ca pe un model de moralitate sau chiar ca pe conducatorul legitim al romanilor. Pentru o clipa, socanta declaratie a presedintelui i-a unit pe romani in revolta si consternare, dincolo de orice separari ideologice.
Daca am incepe aici sa contrazicem, cu argumente istorice, afirmatiile presedintelui, ar insemna ca aceste afirmatii ar avea vreo valoare si vreo releventa istorica. Oricine si-a invatat lectia de istorie si oricine are mintea deschisa ar trebui sa stie ca M.S. Regele Mihai a domnit in timpuri grele, pe timp de razboi; ca maresalul Antonescu a fost "conducator al statului", investit cu puteri absolute, si nu doar "prim-ministru" si ca toate deciziile in legatura cu exterminarea evreilor si a tiganilor au fost luate de acesta, fara consultarea Regelui; ca Regele Mihai si Regina-Mama Elena au fost omagiati de comunitatea evreiasca pentru rolul avut in salvarea a sute de vieti; ca Actul de la 23 august 1944, prin care Romania a iesit din alianta cu Germania si s-a alaturat aliantei antihitleriste, a fost un act de curaj personal al Regelui, care si-a pus viata in pericol si care, prin gestul lui, a scurtat cel de-al Doilea Razboi Mondial cu cateva luni si a salvat zeci de mii de vieti; ca Regele a facut tot ce i-a stat in putinta (mergand pana la "greva regala"), desi fusese parasit de puterile occidentale, pentru a rezista impotriva sovietizarii si a comunizarii tarii, care se afla sub controlul armatei sovietice; ca Regele si-a riscat viata in fiecare zi in care s-a opus comunistilor si ca nu a abdicat decat in urma santajului lui Groza si Gheorghiu-Dej, care l-au amenintat cu uciderea a sute de tineri anticomunisti, in cazul in care nu ar fi semnat actul de abdicare; ca Regele nu a plecat cu niciun "tren plin de averi", ci a muncit in exil pentru a-si intretine familia si a continuat, in acelasi timp, sa se comporte ca un Rege, vorbind lumii libere despre ororile prin care trecea tara; ca dupa 1990 a suportat cu rabdare toate afronturile nemeritate care i s-au adus, din dorinta de a se implica in procesul de integrare a Romaniei in NATO si in Uniunea Europeana; ca a avut mereu puterea sa ierte, sa fie discret si sa-si serveasca tara; ca ne reprezinta si astazi cu cinste, fiind una dintre cele mai respectate personalitati ale lumii.
"Logica" presedintelui Basescu este aiuritoare: M.S. Regele Mihai, ultimul bastion in fata instalarii prin forta a regimului comunist, ar fi fost "sluga rusilor". In realitate, este evident ca slugile si tradatorii erau comunistii care au vandut tara Uniunii Sovietice si care au mutilat Romania timp de cateva decenii, insinuand in fibra mentala a multor romani, printr-o desantata propaganda, minciunile al caror purtator se face astazi, din pacate, actualul presedinte al Romaniei. Mai mult, aceste declaratii sunt facute de acelasi presedinte care acum cativa ani se legitima prin invitarea Majestatii Sale in Parlament, cu ocazia condamnarii comunismului, ca regim "ilegitim si criminal". Probabil ca, intre timp, presedintele s-a razgandit si in legatura cu acea condamnare.
Ar fi, credem, inutil sa ne intrebam care sunt motivele pentru care presedintele a lansat aceste insulte: lipsa de informare, interese electorale, intentii diversioniste, frustrari personale sau o obnubilare mentala de moment. Iesirea prezidentiala surprinde numai prin toxicitatea ei fara precedent, nu si prin noutatea tipului simplist, ilogic si iresponsabil de abordare. Declaratia din 22 iunie nu apare din neant, ea e construita pe un munte de alte insulte, neadevaruri si bruste razgandiri sau "reevaluari", aproape toate uitate sau trecute cu vederea in maxima viteza de "societatea civila".
Pentru a fi cinstiti cu noi insine, trebuie sa admitem ca nu doar presedintele Basescu este vinovat pentru felul iresponsabil in care presedintele de azi al Romaniei calca in picioare adevarul istoric, identitatea si demnitatea nationala. Responsabili pentru aceste grave derapaje de la spiritul democratic si de la bunul-simt sunt si acei "formatori de opinie" si membri ai elitei intelectuale romanesti care au cautionat in toti acesti ani un mod cu totul gresit si nociv de a intelege rolul sefului statului. Din pacate, multi dintre aceia care se legitimau, in anii ’90, prin atasamentul fata de figura nepatata a Regelui exilat, tac astazi vinovat, tocmai atunci cand unul dintre simbolurile Romaniei este terfelit de chiar acela care ar trebui sa apere lucrurile si oamenii pretiosi care ne definesc identitatea.
Nu avem naivitatea sa credem ca presedintele Basescu isi va cere vreodata scuze pentru impardonabila declaratie sau ca va intelege vreodata raul pe care l-a facut, incercand sa semene confuzie si aruncand o noua pata pe obrazul si asa destul de sifonat al tarii. Ca sa nu mai vorbim de mascarada incurajarii unui oarecare cetatean Paul, in nefondatele sale pretentii princiare. Stim prea bine ca istoria il va retine pe M.S. Regele Mihai ca pe un mare rege al romanilor si ca il va judeca aspru pe presedintele care s-a vrut "jucator", dar al carui singur joc reusit a fost cacealmaua (institutionala, politica, istorica). Aceasta certitudine nu ne permite, insa, sa ramanem inerti la un astfel de act de agresiune impotriva valorilor celor mai pretioase ale comunitatii din care facem parte.
Acum, cand Regele nostru (pentru ca, fie ca suntem regalisti sau republicani, Regele ne apartine tuturor) se apropie de 90 de ani, e momentul sa fim la inaltimea acestui moment, sa ne bucuram impreuna si sa ii oferim M.S. Regelui Mihai, dar si noua insine, darul nepretuit al renasterii vocii societatii romanesti. Prin memorie, ne vom recapata identitatea, iar plusul de identitate ne va ajuta sa ne reamintim, ca societate, ce inseamna demnitatea nationala. Acea demnitate care, fara sa se manifeste agresiv, nu va mai permite niciunui reprezentant ales sa batjocoreasca simbolurile si valorile profunde ale natiunii.
Pana atunci, atata timp cat presedintele Romaniei isi permite sa-i adreseze M.S. Regelui Mihai I epitete ca acela de "tradator", nu dorim decat sa ne alaturam Regelui, cu modestie dar si cu hotararea de a incerca sa impiedicam, pe viitor, astfel de derapaje. Daca pentru asta vom fi, la randul nostru, considerati "tradatori", ne declaram inca de pe acum vinovati. Nimic nu ne-ar bucura mai mult decat ca, tradand minciuna, iresponsabilitatea si proasta-crestere, sa ramanem fideli adevarului, simtului raspunderii si bunului-simt.
"Tradatorii"
Filip-Lucian Iorga (istoric)
Val Vilcu (jurnalist)
Cristian Badilita (istoric al crestinismului)
Serban Foarta (scriitor)
Lia Faur (scriitoare, doctor in filologie)
Virgil Bercea (Episcop greco-catolic de Oradea)
Gavril Buboi (preot)