Ministrul secretar de stat din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, Lucia Varga, a participat ieri la intalnirea comandamentului litoral, pentru a urmari felul in care este aplicata strategia guvernamentala referitoare la turismul de pe malul Marii Negre. Rezultatele, prezentate intr-o conferinta de presa la care au mai participat prefectul Danut Culetu si Ionel Manafu, directorul Directiei Apelor Dobrogea Litoral, au fost sintetizate ca fiind drept promitatoare si totul s-ar fi terminat in strangeri cordiale de mana si felicitari reciproce, daca ziaristii prezenti nu i-ar fi tras de manecuta pe Manafu si pe Varga. Cei doi au aflat cu nedisimulata uimire ca lucrurile sunt foarte departe de a fi macar normale, cu atat mai putin promitatoare. Directorul DADL, acompaniat de sefa de la minister, au negat insa toate problemele ridicate, ajungand pana acolo incat au acuzat presa constanteana de subiectivism si partizanat. "Aceasta anticampanie (?) pe care o faceti nu este in folosul dumneavoastra", ne-a sfichiuit blonda de la minister, multumind in schimb acelei parti a presei care a relatat "obiectiv" situatia de pe litoral. Fara doar si poate, Varga se referea la acele cotidiene centrale care au lansat, in acelasi timp, materiale platite desantate despre conditiile "exceptionale" de pe litoral. Blonda de la Mediu a continuat apoi sa insulte reportofoanele, bombardandu-le cu agramatisme barbare si povestindu-ne cum echipele de control "a inceput verificarile pe toate sectoarele de plaja". Dupa care s-a contrazis cu localnicii prezenti, pe care a incercat sa-i convinga de faptul ca stie mai bine de la Bucuresti situatia fiecarei plaje in parte, impasibila la contraargumente si ridicand in slavi activitatea ministerului care o trimite atat de des la mare. Varga a recitat apoi un frumos discurs sculptat in lemnul unui limbaj demagogic, vorbind despre echipa care nu precupeteste nici un efort pentru bunul mers la lucrurilor si amintind celor prezenti ca "este prima data cand Guvernul a elaborat o strategie pentru protectia plajelor si conditii minime pentru turism". Blonda a recurs apoi la subtilitatile oratorice date de caracterul ludic al unui discurs, narand despre cei "trei actori implicati in aceasta strategie": operatorii de plaja, DADL-ul si autoritatile locale.

Prefectul Culetu vrea sa darame panourile lui Mazare

Prestatia agramata, demagogica si ofensatoare la adresa constantenilor a secretarei blonde de la minister a fost completata de opacitatea completa a lui Ionel Manafu. Ca de obicei, acesta a respins toate criticile aduse, a cerut documente scrise care sa ateste neregulile sesizate de presa, spunand doar ca "exista niste termene contractuale care trebuie sa se respecte, dumneavoastra spuneti doar o poezie", inchizand gura unui ziarist care a avut curajul sa-i semnalizeze o posibila ilegalitate. "M-as indoi ca dezastrul acesta exista", a concluzionat Manafu, referindu-se la situatia actuala a plajelor si a dotarilor pe care le au acestea. Pe de alta parte, prefectul Danut Culetu este de parere ca avem de-a face cu un "sezon promitator". "Cred ca suntem pe drumul cel bun pentru a forma o echipa, spre deziluzia unora care asteapta ca acest sezon sa fie un esec", a declarat Culetu, care a venit si cu o serie de date concrete, obtinute de la Politie, "ca sa dam apa la moara denigratorilor si colportorilor". Astfel, daca pe 23 iunie 2005 erau pe litoral 20.000 de turisti, anul acesta, in aceeasi zi, au fost 18.000; pe 24.06.2005 erau inregistrati 21.015 turisti, iar anul acesta 19.054. Culetu crede ca diferentele sunt aproape insesizabile, iar criticile detractarilor sai nu sunt intemeiate din acest punct de vedere. Prefectul a recunoscut totusi ca exista o problema ingrijoratoare, dar care nu mai tine de strategii, ci "de servicii si preturi". Este vorba despre tendinta din ce in ce mai clara a statiunii Mamaia de a deveni o statiune de week- end, fapt care poate avea efecte financiare dezastruoase asupra incasarilor locale. In alta ordine de idei, Culetu a anuntat ca a atacat in contencios decizia Primariei de a amplasa cele doua panouri din Mamaia. "Este evident faptul ca ne aflam in fata unui act ilegal emis de viceprimarul Nemirschi", a declarat prefectul, potrivit caruia autorizatia de constructie a respectivelor panouri nu este valabila, deoarece nu a fost semnata de primar sau secretarul Primariei.

Nemirschi sustine ca nu a incalcat nici o lege

Culetu a citit cateva texte de lege din care reiesea faptul ca dreptul de semnatura al primarului nu poate fi delegat viceprimarului in situatia unei autorizatii de constructie. In sprijinul sau, Culetu a adus si pozitia Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), care va dispune demontarea imediata a panourilor dupa ce instanta va aproba actiunea prefectului. Niculae Ciocanel, seful ISC, a confirmat pentru "Replica" varianta sustinuta de prefect, adaugand in plus faptul ca, de altfel, primarul Radu Mazare nu a mai semnat un act din luna martie, "ca e suparat". Pozitia Prefecturii a fost demontata insa de viceprimarul Nicolae Nemirschi, care a declarat pentru "Replica" faptul ca exceptia ridicata de Culetu cu privire la dreptul sau de semnatura in locul primarului "este valabila numai pentru delegarile permanente". Nu este cazul delegarilor temporare, astfel incat semnatura sa este perfect legala: "Daca pleaca primarul in concediu sau e bolnav, atunci ce facem? Inchidem Primaria?! O mie de oameni stau degeaba si-l asteapta pe primar?", s-a intrebat retoric Nemirschi. In ceea ce o priveste pe secretara Varga, viceprimarul crede ca aceasta "este lipsita de profesionalism si nu cunoaste legea, am constatat asta in cadrul intalnirilor tehnice de pana acum". Referindu-se la presupusa lipsa de bunavointa din partea autoritatilor locale, asa cum a fost ea invocata de reprezentantii Guvernului, Nemirschi ne-a declarat: "Iata doua exemple de bunavointa din partea lor: au scos autorizatiile de constructie si acuma se ridica in voie orice pe plaja; in schimb, le-am cerut bunavointa pentru o derogare de la lege, in cazul proiectului soselei de coasta, dar nu au fost de acord si am pierdut fonduri de 7 milioane de euro". "Noi am demonstrat ce putem face pentru statiunea Mamaia pana in 2004. Totul e sa fim lasati in pace", a mai spus Nemirschi.