Reprezentantii Consiliului pentru Dezvoltare Regionala a Regiunii de Dezvoltare Sud - Est intruniti, ieri, in statiunea Mamaia, au discutat, printre altele, despre alegerea unei noi structuri de conducere si pentru evaluarea strategica si prioritizarea proiectelor depuse de autoritatile locale pentru accesarea de fonduri europene. In urma intrunirii, s-a stabilit ca functia de presedinte al Consiliului va fi preluata, pentru un mandat de un an, de presedintele Consiliului Judetean Buzau, Victor Mocanu, in vreme ce Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta il va seconda, din postul de vicepresedinte.
Pe de alta parte, in urma evaluarii propunerilor primite de la autoritatile locale din cele sase judete membre ale Consiliului pentru Dezvoltare Regiunea Sud - Est (respectiv Constanta, Tulcea, Braila, Calarasi, Valcea, Buzau), judetul constantean se poate mandri cu cel mai mare numar de proiecte de finantare europeana aprobate. Valoarea totala a proiectelor se apropie de 50 de miliarde de euro, dar Guvernul va fi cel care va hotari daca vor fi puse in aplicare. Printre planurile facute de CJC, concretizate in proiecte, se numara reabilitarea mai multor sectoare de drumuri (Nazarcea, Ovidiu, Harsova), modernizarea drumurilor din statiunea Techirghiol, reabilitarea Policlinicii I, din incinta Spitalului Judetean Constanta (in valoare de 6,9 miliarde euro), a ambulatorului TBC, din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie (2,5 milioane euro), a Policlinicii II (4,6 milioane euro) etc.

Consiliul se plange de centralizare excesiva

In alta ordine de idei, una dintre problemele ridicate de membrii Consiliului vizeaza centralizarea excesiva pe care o impune Guvernul, inclusiv in cazul proiectelor pentru fonduri europene. "Avem de pus o mare presiune asupra Guvernului si a celor care trateaza cu oficialitatile europene, caci cu totii suntem suparati pe aceasta centralizare excesiva, care nu se mai termina", au declarat reprezentantii consiliului, adaugand ca vor initia o intrunire cu membrii celorlalte consilii de dezvoltare a regiunilor, pentru discutarea transferarii dreptului de impartire a banilor de la Guvern la consilii.