Lustratia revine in actualitate. Dupa ce a trecut de Senat, legea va ajunge si la Camera Deputatilor. Totodata, controversatul act normativ va face obiectul unei dezbateri publice, dupa cum a precizat si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Dezbaterea va fi organizata de societatea civila, astfel ca toti cei care au un punct de vedere cu privire la acest proiect legislativ vor putea sa-si sustina public argumentele. Initiativa organizarii acestei dezbateri apartine organizatiilor nonguvernamentale Advocacy, Asociatia Pro Democratia, Asociatia Jurnalistilor Profesionisti si Asociatia Timisoara si a fost apreciata drept "de bun augur", de catre reprezentantii PD.
"Ca atitudine politica, Partidul Democrat sustine legea lustratiei ca pe un alt ingredient absolut necesar transparentizarii clasei politice romanesti", ne-a declarat deputatul democrat Laurentiu Mironescu. Acesta a mai tinut sa precizeze ca "PD este un partid care a declansat de cativa ani schimbarea generatiilor in politica. Asta este si motivul pentru care, printre parlamentarii PD, legea lustratiei nu are efect". Cat este de corecta sau nu afirmatia deputatului - cum ca printre parlamentarii democrati legea lustratiei nu are efect - ramane de vazut. Cert este ca, din punctul de vedere al democratului Laurentiu Mironescu, tocmai in ograda celor care se impotrivesc acestei legi trebuie cautati "lustrabilii". "Daca veti face o excursie prin numele celor de la PSD sau PRM, veti vedea ca la ei sunt cei mai multi lustrabili", a subliniat deputatul. Reamintim ca aceasta lege ar urma sa interzica, timp de zece ani de la data intrarii in vigoare, fostilor activisti PCR sa candideze sau sa detina functii publice in administratia prezidentiala, in Parlament, in administratia publica centrala, judeteana sau locala.

Potrivit lui Bolcas, lustratia seamana a "epurare politica"

La polul opus fata de declaratiile parlamentarului PD, deputatul PRM Augustin Bolcas a apreciat ca partidul pe care il reprezinta nu va vota legea intrucat aceasta seamana a "epurare politica". La randul sau, deputatul PRM Gelil Eserghep a fost de parere ca anumite lucruri ar trebui lasate asa cum sunt acum, mai ales ca legea lustratiei ar fi trebuit sa vina imediat dupa Revolutie si ca tergiversarea adoptarii ei a facut ca acum ea sa nu-si mai aiba rostul. In ceea ce priveste PSD, cea mai elocventa pozitie a fost cea a lui Ion Iliescu, care a catalogat demersul, in forma actuala, drept o prostie.