Primele fonduri UE post-aderare destinate agriculturii si dezvoltarii rurale din Romania vor veni spre sfarsitul acestui an sau chiar inceputul lui 2008, a declarat ministrul Agriculturii, Dan Motreanu.
In perioada 2007-2013, Romania poate primi de la UE aproape 13 miliarde de euro, fonduri destinate agriculturii si dezvoltarii rurale. Banii sunt alocati pentru finantarea proiectelor de dezvoltare rurala si acordarea platilor directe unice pe suprafata.
Chiar daca primele sume UE vor ajunge in Romania cel mai devreme la finele anului 2007 sau inceputul anului 2008, fermierii vor primi subventia unica pe suprafata, de circa 50 de euro/ha, din luna octombrie, de la bugetul Ministerului Agriculturii. Agentia de Plati pentru Interventie si Agricultura (APIA) va acorda subventiile inca din luna septembrie-octombrie, de la buget, UE urmand sa aloce apoi sumele cheltuite, a afirmat Motreanu. Cererile pentru obtinerea platilor pot fi depuse la APIA in perioada 1 martie-15 mai si, dupa verificarea lor de catre institutie, incepe acordarea subventiilor. Tot incepand cu luna martie vor putea fi depuse si proiectele de dezvoltare rurala, dupa ce Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) al Romaniei va fi trimis la Comisia Europeana, pentru aprobare. Finantarile solictate vor viza, ca si in cazul programului SAPARD, anumite domenii, denumite "masuri". Acestea sunt continute in PNDR. "CE are un termen de maximum sase luni pentru aprobarea documentului, dar noi speram ca in iulie sa fie deja avizat", a spus ministrul Agriculturii.
Proiectele pot fi depuse la APIA, daca acestea vizeaza gestionarea terenurilor, sau la APDRP, pentru finantari in domenii precum cresterea competitivitatii sau imbunatatirea calitatii vietii in mediul rural. Pentru a incepe derularea fondurilor europene cele doua agentii de plati din agricultura trebuie sa fie acreditate definitiv.