120 de cetateni ai statelor UE, care au rezidenta permanenta in judetul Galati, sunt asteptati in iunie sa aleaga primarii si consiliile locale din localitatile galatene unde au domiciliul. Cei mai multi straini cu rezidenta sau sedere temporara in Galati sunt italieni, olandezi si nemti, asa ca viitorii candidati la Primaria orasului sau la un loc in Consiliul Local ar trebui sa aiba o oferta electorala care sa-i atraga si pe ei.

Pentru prima data de la aderarea Romaniei la UE, in iunie 2008, cetatenii Uniunii Europene care au rezidenta in Galati, ca si in restul tarii, au dreptul de a vota primarii si reprezentantii consiliilor locale ale oraselor sau comunelor unde domiciliaza. In judetul nostru 120 de galateni "de import UE" au acest drept. Cei mai multi, 96, stau chiar in orasul Galati, in Tecuci, 5 persoane, si in rest cate unul sau doi in Independenta, Jorasti, Liesti, Vanatori, Beresti, Cosmesti, Hanu Conachi si alte cateva localitati galatene.

Ca si nationalitate cei mai multi straini din UE care vor avea un vot de dat in alegerile locale galatene sunt italienii, circa 30 de persoane, urmati de olandezi, 15 persoane, nemti,12 persoane, francezi, 6 persoane, greci, 4 si cate 1 sau 2 unguri, polonezi, spanioli sau englezi. Nu au drept de vot cetatenii UE care au viza de turist sau care nu au rezidenta ori permis de sedere pe raza judetului Galati.

"In conformitate cu legea 67/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, legea ce reglementeza alegerile, cetatenii Uniunii Europene isi pot exercita de acum dreptul la vot si in alegerile de la noi. Aici intra acei cetateni ai UE, carora li s-a reglementat dreptul la sedere posesori ai unui permis de sedere, ai unei carti de rezidenta permanenta sau ai unui certificat de inregistrare pentru cetatenii UE. Beneficiaza de acest drept doar cetatenii UE si nu membrii de familie ai acestora sau insotitorii lor. Vor putea sa voteze la alegerile locale ca si galatenii, cetateni romani in functie de domiciliul unde locuiesc in judetul Galati, domiciliu trecut in permisul de sedere, in cartea de rezidenta sau certificatul de inregistrare. Deci in functie de adresa sunt arondati la centrele de votare, exact ca si cetatenii romani. Noi vom primi listele cu cei care au drept de vot, listele suplimentare de la Bucuresti, le vom da la Prefectura si Prefectura le va da Primariilor pentru ca avem cetateni UE care domiciliaza sau au resedinta si in alte localitati ale judetului nu doar in orasul Galati. Cei mai multi sunt insa in orasul Galati", a declarat seful Serviciului pentru Straini Galati, cms. sef Ion Andrei.

Pentru a vota acesti straini din UE trebuie sa prezinte pasaportul national, cartea de identitate nationala, permisul de sedere ori cartea de rezidenta. Nu se poate vota cu certificatul de inregistrare al cetatenilor UE deoarece acesta nu are fotografie.