Primarii nou instalati in fruntea administratiei locale constantene au avut ieri ocazia sa participe la prima lor sedinta prezidata de prefectul Danut Culetu. De altfel, tocmai pentru ca era prima intalnire, prefectul s-a aratat indulgent vizavi de lipsa de punctualitate a edililor locali - desi este cunoscut faptul ca reprezentantul Guvernului pune un mare accent pe acest aspect! -, dar i-a atentionat cu privire la viitoarele sedinte. Probabil timorati si neobisnuiti cu discursurile in public, noii edili locali nu s-au inghesuit sa spuna cu ce probleme se confrunta si i-au lasat pe "veterani" sa ia cuvantul. Adica pe Nicolae Anghel - binecunoscutul "Nikki" - primarul de la Castelu, care, in stilul caracteristic, s-a tinut doar de glumite si poante, indiferent cat de serioase erau problemele discutate, sau pe Gheorghe Grameni, edilul comunei Mihai Viteazu, care a pus prea multa patima in discursul sau, ajungand sa tipe la un moment dat ca "ce sa mai intrebam cetatenii, sa dam drumul la lucrari", referindu-se la realizarea perdelelor forestiere.
Se poate spune ca intrunirea de ieri a primarilor constanteni cu mai marii judetului - mai precis cu prefectul Danut Culetu, subprefectii Claudiu Palaz si Cosmin Andrei, vicepresedintele Consiliului Judetean Constanta, Cristian Darie si directorii institutiilor deconcentrate - a fost una de incalzire. Dupa felicitarile de rigoare, urate edililor locali, pentru castigarea alegerilor, s-a trecut la discutarea problemelor de pe ordinea de zi. Cea mai stringenta problema: realizarea perdelelor forestiere. Cele 12 localitati selectate pentru prima etapa a proiectului (Albesti, Baraganu, Cobadin, Cogealac, Deleni, Harsova, Independenta, Mircea Voda, Poarta Alba, Saligny, Topalu si Topraisar) nu au insa in totalitate documentatia pusa la punct din cauza - cum altfel! - a lipsei planurilor cadastrale. Dupa cateva minute bune de discutii in care fiecare primar si-a prezentat, asa cum s-a priceput, neajunsurile, subprefectul Claudiu Palaz a fost cel care a sintetizat problema: nu sunt bani pentru plata cadastristilor care sa realizeze masuratorile. Pentru rezolvarea acestei situatii, prefectul Danut Culetu a promis gasirea unei solutii si solicitarea sprijinului Ministerului Agriculturii si Guvernului. Prezenti la intrunire, reprezentantii Comisiei de Agricultura a Consiliului Judetean Constanta au profitat de ocazie pentru a face cateva sugestii, printre care si necesitatea infiintarii unei structuri specializate, la nivelul Prefecturii, care sa se preocupe de problema perdelelor forestiere. De altfel, prefectul a subliniat, in mai multe randuri, facand referire la prezenta reprezentantilor CJC, inclusiv a vicepresedintelui Cristian Darie: "suntem in parteneriat si asa este cel mai bine".

Primarii n-au fonduri pentru comunicare

Alte aspecte luate in discutie au vizat masurile necesare pentru combaterea efectelor caniculei - iar primarilor li s-a atras atentia ca in calitate de presedinti ai comitetelor locale pentru situatii de urgenta, vor trebui sa se preocupe de luarea masurilor, printre care difuzarea mesajelor de avertizare catre populatie, distribuirea apei potabile, instalarea punctelor de prim ajutor. O alta problematica adusa in discutie a facut referire la realizarea retelei de comunicare dintre primarii. De altfel, aceasta initiativa este adusa in atentia primarilor la fiecare intrunire, dar de fiecare data se revine la aceeasi constanta: lipsa fondurilor. De data aceasta, s-a mai inaintat cu un pas inspre punerea ei in practica: prefectul Danut Culetu i-a desemnat pe subprefectul Claudiu Palaz si vicepresedintele CJC, Cristian Darie, sa analizeze toate ofertele si toate posibilitatile de finantare si sa vina cu solutii.