Desi dupa parerea unora edilii locali ar primi o remuneratie destul de ridicata incat sa-si mareasca avutul in mod considerabil, nu aceasta este si parerea primarilor constanteni. Caci, conform afirmatiilor acestora, indemnizatiile lunare pe care le primesc sunt mult mai mici decat ale celorlalti angajati ai Primariei, iar averea se face doar inainte de a alege calea administratiei. Primarul Harsovei, Ionel Chirita, sustine ca prin asumarea unei cariere in administratie si-a asumat si "pierderea baneasca”, dar nu pana intr-atat incat sa nu-si primeasca toate drepturile banesti asemeni oricarui salariat, cum ar fi sporul de vechime. Singura solutie la ora actuala pentru obtinerea acestor drepturi banesti ramane actionarea in instanta a autoritatilor centrale, in conditiile in care legislatia in vigoare reglementeaza doar primirea unei indemnizatii lunare, fara ca restul drepturilor sa fie recunoscute. Numai ca si aceasta cale poate fi problematica, de vreme pe temeiul acelorasi cerinte si reglementari juridice, unii primari au pierdut, cum este si cazul primarilor constanteni.
Desi recunoaste ca dupa cinci ani de administratie locala, "meseria” de primar "este mai provocatoare si mai incitanta”, Ionel Chirita, primarul orasului Harsova subliniaza ca nu si din punctul de vedere al rasplatirii financiare. "Inainte, cand aveam o activitate economica privata, puteam spune ca faceam cate o casa in fiecare an, sapte ani la rand. Acum secretarul si directorul executiv au un salariu mai mare decat al meu, iar realizarile mele financiare sunt in deficit”, ne-a declarat Ionel Chirita. Si aceasta pentru ca, potrivit statutului functionarului public, reprezentantii autoritatilor locale primesc doar o indemnizatie lunara, fara a li se recunoaste si restul drepturilor, cum ar fi sporul de vechime, pentru care primarii si viceprimarii din toata tara au ajuns sa se lupte prin tribunale. "Procentual, numarul primarilor care au castigat in instanta sporul de vechime este mult mai mare decat al celor care au pierdut, si cu toate acestea Tribunalul Constanta a dispus in cazul meu si al viceprimarului neacordarea acestui drept. Desi eu am prezentat la dosar si cateva sentinte prin care aratam care au fost si restul deciziilor din tara”, si-a exprimat nemultumirea Ionel Chirita, adaugand ca "aceasta este modalitatea prin care justitia romana intelege sa se faca dreptate”. Mai mult, aceasta privare este considerata de Ionel Chirita o "lipsa de respect a institutiei primarului de catre autoritatile centrale”.

Proiectul de lege privind sporul de vechime, respins

In aceeasi situatie se afla si primarul orasului Cernavoda, Gheorghe Hansa, care a subliniat ca pana nu de mult primarii nu aveau drept nici la concediu de odihna. "Intentionam sa redeschidem cazul, atat eu cat si viceprimarul, in conditiile in care si juristul Primariei are un salariu mai mare decat al meu. Am pierdut pentru ca unele instante sunt mai docile decat altele, cea din Constnata fiind una dintre ele”, ne-a declarat Gheorghe Hansa. Mai mult, sperantele acestuia au crescut dat fiind faptul ca, dupa toate aparentele, Asociatia Comunelor a castigat acest drept pentru toti primarii de comune din judet. Cu toate acestea, primarul comunei Cumpana, Mariana Gaju nu era inca la curent cu aceasta veste. "Trebuia sa avem astazi (n.r. vineri, 24 iunie a.c.) prezentare la Tribunalul Constanta. Nu stiu ce s-a intamplat pentru ca nu sunt in judet. Trebuie sa vorbesc mai intai cu avocatul. Oricum, noi am facut aceasta actiune pentru toti primarii, indiferent de coloratura politica”, a declarat Mariana Gaju. Ca o varianta de remediere a problemei, Gheorghe Hansa considera ca obtinerea independentei bugetare a autoritatilor locale ar fi o solutie. "Daca are bani, isi ia salariul, daca nu rabda”, a sustinut primarul din Cernavoda. Cat despre o solutionare legislativa a acestei probleme, deputatul PD, Stelian Dutu, membru al Comisiei pentru munca si protectie sociala din cadrul Camerei Deputatilor, aceasta ar fi acordarea unei indemnizatii lunare in care sa fie incluse si aceste sporuri, in functie de categoria primarului sau viceprimarului, solutie inclusa in proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 106/2004 privind stabilirea indemnizatiilor unor alesi locali. "Proiectul de lege este trimis la momentul actual la Ministerul Finantelor si la Ministerul Muncii spre aprobare, caci solutia acordarii separate a sporului de vechime a cazut si la Senat si la Camera Deputatilor”, a declarat Stelian Dutu.