Era tehnologiei informatiei si a comunicarii merge paralel cu administratia publica locala din Dolj. Inainte de anul aderarii Romaniei la structurile europene, primariile din judet care au site propriu pot fi numarate pe degete.
In prezent, toate primariile din comunele doljene beneficiaza de conexiune la internet. Pe principiul "pofta vine mancand", Consiliul Judetean Dolj a alocat in urma cu un an 23 de miliarde de lei vechi pentru conectarea la lumea virtuala a tuturor primariilor. Numai ca socoteala de acasa facuta de autoritatile judetene nu s-a prea potrivit cu interesul aratat de primari tehnologiei moderne. Timp de cateva luni dupa inaugurarea sistemului internet-intranet, conducerea executiva a CJ Dolj a fost nevoita sa le explice edililor pe un ton mai mult sau mai putin raspicat ca, pentru a citi informatiile trimise de la centru, ar fi bine sa apese mai intai butonul de start al calculatoarelor. Ca primarii doljeni nu se dau in vant dupa calculator o spun nu numai autoritatile judetene, satule sa ia legatura cu primarii prin intermediul telefonului, dar si cifrele. In prezent, din cele 104 comune din judet, doar zece au site propriu functional. Mai mult, doar cinci primarii din Dolj sunt inregistrate in cadrul Sistemului Electronic National, proiect informatic dezvoltat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei cu scopul de a elimina birocratia de la nivelul administratiei publice locale.
20% din primari au vrut site
Reprezentantii firmei slatinene care s-a ocupat initial de crearea de pagini web pentru primariile din Dolj spun ca gospodarii-sefi din comune nu au prea inteles de ce e important ca o comuna sa aiba site. Potrivit directorului adjunct al firmei, Claudiu Stancioiu, alesii nu cunosc prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica locala si ale Legii nr. 161/2003 care obliga primariile sa publice pe site-ul propriu anumite date legate de averea alesilor locali si deciziile luate in cadrul consiliului local. "Noi am facut oferte de creare de pagini web la majoritatea primariilor din Dolj, insa mai putin de 20% dintre primari au raspuns pozitiv. Unii nici nu au auzit de Legea nr. 52 sau nr. 161, care ii obliga sa publice anumite documente pe site. Cu unii am reziliat apoi contractul pentru ca nu mai avea rost sa mai continuam colaborarea. De exemplu, cei de la Galicea Mare au confundat serviciile de internet oferite prin consiliul judetean cu intretinerea paginii web, serviciu care cade in sarcina noastra", a spus Claudiu Stancioiu.
Edilul din Robanesti si-a pus cartea "pe net"
In timp ce "virusul" tehnologiei nu a reusit sa-i molipseasca pe cei mai multi dintre primarii doljeni, mai sunt si edili care au gasit o arie mai larga de utilitate site-ului primariei. De exemplu, gospodarul-sef din Robanesti, Mihai Militaru, a publicat pe site, alaturi de hotararile consiliului, cartea "Dezastru de la Robanesti" pe care a scris-o dupa calamitatile din 2005, cand comuna a fost inundata de apa scursa de pe versanti. "Anul trecut, comuna a trecut prin momente foarte grele in timpul inundatiilor si m-am gandit sa scriu aceasta carte. Dupa ce am lansat cartea, prin primavara i-am chemat pe baietii de la firma asta sa puna cartea pe net, ca sa stie lumea prin ce a trecut Robanestiul", a spus primarul Militaru. Alta situatie de acest gen se inregistreaza in cazul comunei Leu. Pe forumul atasat site-ului localitatii, persoanele interesate si localnicii pot afla informatii despre evenimentele desfasurate in comuna, precum Balciul organizat pe 21 mai, pot injura in voie edilii localitatii sau pot posta anunturi de vanzare-cumparare.
Sapte milioane pentru pagina web
Potrivit reprezentantilor firmei din Slatina, un contract pentru crearea si intretinerea unei pagini web pentru o comuna ajunge la aproximativ sapte milioane de lei vechi. In acesti bani sunt incluse drumurile in comuna respectiva, ori de cate ori autoritatile locale cer firmei publicarea pe site a unor documente in format electronic.