Ministerul Administratiei si Internelor a luat decizia ca primarii care se implica in atragerea de fonduri europene pentru localitatile pe care le pastoresc sa primeasca un spor de 75% din salariul de baza. In acest fel se spera la o motivare a primarilor pentru a intocmi proiecte, pentru ca in acest fel sa fie atrasi cat mai multi bani europeni. La nivelul judetului Constanta majoritatea localitatilor au deja intocmite proiecte, sau sunt in faza de studiu de fezabilitate, dovada ca primarii s-au pus deja pe treaba.
Decizia Ministerului Administratiei si Internelor are ca scop implicarea administratiilor locale in proiectele sponsorizate cu fonduri europene, dar si combaterea coruptiei ce ar putea sa apara la nivel local. Pentru a putea beneficia de recompensa data de minister, primarii vor trebui sa demonstreze modul in care s-au implicat in punerea in aplicare a unor astfel de proiecte. "Este un stimulent, insa, parerea mea este ca primarii ar trebui sa aiba un nivel de salarizare fixa, cu sporuri de vechime. Acum primarii sunt premiati in functie de gradul localitatii pe care o conduc. Mie nu mi se pare corect ca primarul unei comune de grad 1, cu peste 15.000 de locuitori, sa aiba o indemnizatie mai mica decat cea a unui viceprimar al unui oras care are doar 2.000 de locuitori", a declarat primarul comunei Cumpana, Mariana Gaju. La ora actuala comuna are un proiect intocmit, si trimis la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si la Ministerul Integrarii Europene, pentru o statie de transfer si selectare a deseurilor menajere, si se lucreaza la un nou proiect, pentru extinderea sistemului de canalizare in intreaga comuna, precum si pentru construirea unui campus scolar.

Majoritatea proiectelor sunt pentru canalizare si drumuri

"Sincer va spun ca eu nu am auzit de aceasta recompensa pana acum. Este foarte bine ca s-au gandit la acest lucru, dar nu stiu daca problemele cele mai mari sunt neaparat la nivelul administratiilor locale. Poate ar trebui luate aceste recompense si acordate celor de la ministere, deoarece ei se misca mai incet. Noi avem deja intocmite aproximativ 120 de proiecte care asteapta finantare. Ce-i drept, nu sunt toate pentru fondurile europene, avem cateva care vor fi finantate, in cazul in care vor fi aprobate, si de la bugetul de stat. Pe mine nu ma intereseaza neaparat aceste recompense", a declarat primarul orasului Cernavoda, Gheorghe Hansa. Printre proiectele initiate de autoritatile locale din Cernavoda se numara si cele pentru extinderea sistemului de canalizare, reabilitarea sistemelor de apa, extinderea retelei de termoficare, precum si aproximativ 30 de proiecte pentru reabilitarea scolilor si gradinitelor din localitate. In localitatea Tuzla se lucreaza de asemenea la proiecte pentru atragerea de fonduri europene. "Avem acum in lucru un proiect pentru reabilitarea drumurilor din localitate, deoarece in urma inundatiilor din anul 2005 a fost afectata o portiune mare de drumuri, si am mai demarat un proiect pentru reteaua de canalizare, mai exact 15 kilometri de retea, restul de 15 urmand sa fie facuti din fonduri guvernamentale, pe care le-am solicitat, si le-am si primit, ca urmare a unui alt proiect. Recompensa oferita de minister primarilor mi se pare un stimulent bun, insa chiar si fara aceasta s-ar fi intocmit proiectele, deoarece fara ele nu poti obtine bani, iar fara bani nu poti face nimic pentru localitate", a declarat primarul Avram Ghebenei. Si comuna Tirgusor se poate lauda cu faptul ca are proiecte pentru atragerea de fonduri europene, potrivit afirmatiilor primarului Iulian Barsan, in acest moment aflandu-se in faza de studiu de fezabilitate doua proiecte pentru reteaua de drumuri si cea de canalizare. Dupa cate se pare primarii localitatilor de pe raza judetului Constanta au inteles cat sunt de importante aceste proiecte, si cum pot folosi banii europeni pentru a imbunatati traiul locuitorilor. Se prea poate si ca acestia sa-si fi dat seama ca atat timp cat infrastructura localitatii este la pamant, si nu exista drumuri, canalizare si retea de apa potabila, investitorii nu se vor ingramadi sa porneasca afaceri in aceste localitati, lucru vital in dezvoltarea comunitatii, si in cresterea nivelului de trai al locuitorilor.