PSD a pierdut de la alegerile locale din 2004 nu mai putin de 450 de primari de la 1.702, cati castigase in urma scrutinului, la 1.252, cati inregistreaza in prezent. In tot acest timp, PNL a castigat 204 edili, iar PD 310.

Pentru PSD, in procente, pierderea a fost de aproape 27% din numarul total de primari pe care i-a avut. Un alt partid care a pierdut primari, cu toate ca se afla la guvernare, este Partidul Conservator. Daca in 2004, potrivit datelor Institutului de Politici Publice (IPP), Partidul Conservator (fost Partidul Umanist - n.r.) a obtinut la alegeri 124 de primari, acum, conform datelor furnizate sambata de secretarul de stat in MAI, pedistul Mircea Toader (fotol), mai are doar 81. Printre formatiunile care au acum mai putin primari decat au castigat la localele din 2004 se mai numara si Partidul Noua Generatie, care a scazut de la 23 la 12 primari, si Partidul National Crestin Democrat, care a pierdut 23 de primari, de la 35 la 12, cati mai are in prezent. Cea mai spectaculoasa crestere a numarului de primari, de peste 107%, a inregistrat PD, care detine in prezent 790 de primari, fata de 380, cati a obtinut la alegerile locale din 2004. La randul sau, PNL a crescut cu doar 46%, de la 443 de primari alesi la ultimele alegeri locale, la 647 in prezent.

Estul condus de PSD, vestul, de Alianta D.A.

Secretarul de stat in MAI Mircea Toader a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Galati, ca dupa analizarea declaratiilor de apartenenta politica depuse de oficialii administratiei locale a reiesit ca, in Alianta, PNL si PD au 47% din primarii Romaniei, cu 7% mai mult decat PSD, insa luate separate cele doua partide sunt surclasate de social-democrati.
"Astfel, PSD are 1.252 de primari, adica 40% din numarul total, PD are 790 (26%), PNL are 647 (21%), iar restul au 208 primari. Aici avem independentii, care sunt 103, Partidul Conservator, cu 81 de primari, Partidul Noua Generatie, cu 12, si Partidul National Crestin Democrat, tot cu 12", a declarat Toader. Privind situatia pe judete, estul Romaniei este condus cu preponderenta de social-democrati, iar vestul de liberali si democrati.

Contractul SIDEX, desecretizat?!

In alta ordine de idei, Toader a cerut desecretizarea contractului de vanzare-cumparare a combinatului siderurgic Sidex Galati. El a facut aceeasi solicitare si catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), de la care a primit un raspuns negativ. "Prin intermediul dumneavoastra (al presei - n.r.) ii solicit lui Mittal, asa cum prevede clauza de confidentialitate, sa faca public (contractul - n.r.), asa cum si celelalte societati - OMV, E. On, Gas de France - au fost de acord sa desecretizeze contractele lor. Daca nu il desecretizeaza, inseamna ca au niste elemente dificile si delicate, pentru galateni in primul rand", a spus Toader.