Purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu, Valeriu Turcan, afirma ca este foarte bine ca Guvernul a dat publicitatii scrisorile premierului catre presedinte pe tema cresterii salariilor pentru ca acum cetatenii se pot convinge de "evaluarile apocaliptice ale unui guvern aflat in campanie electorala".
"Este regretabil si fara precedent ca insusi primul ministru sa alimenteze nejustificat imaginea unei crize apocaliptice, in conditiile in care Romania are mijloace si resurse pentru a diminua efectele crizei economice mondiale. Efectele crizei financiare internationale nu au legatura cu cresterea salariilor profesorilor. Noile exagerari, de aceasta data apocaliptice, ale primului ministru, contrasteaza puternic cu declaratiile sale de acum cateva saptamani, cand exagera efectele cresterii economice", sustine Valeriu Turcan.
El mentioneaza ca este foarte bine ca Guvernul a dat publicitatii scrisorile respective, "chiar daca acest lucru nu este tocmai o regula a dialogului intre institutii ale statului". "Dar acum cetatenii se pot convinge de evaluarile apocaliptice ale unui guvern aflat in campanie electorala si care incearca disperat sa sporeasca ingrijorarea publica. Pe parcursul ultimelor saptamani, presedintele a solicitat primului ministru ca Guvernul sa intre in legalitate si sa prezinte in termenul prevazut de lege proiectul de buget pe anul 2009. Cu privire la cresterea salariilor profesorilor, pozitia Guvernului este o operatiune de manipulare a opiniei publice. Manipularea Guvernului se foloseste si de omisiune, pentru ca Executivul nu spune ca, pana la 1 octombrie, ministerul Educatiei a reusit sa cheltuiasca doar 43% din banii alocati pentru investii", afirma Valeriu Turcan.
Guvernul a postat luni seara, pe propria pagina de Internet, textul integral al scrisorilor transmise presedintelui Traian Basescu de catre premierul Calin Popescu-Tariceanu pe tema majorarii cu 50% a salariilor pentru cadrele didactice, in care se arata ca acest efort financiar nu poate fi sustinut.
Cheltuielile de personal suplimentare generate de aceste cresteri salariale sunt de 711 milioane lei pentru lunile noiembrie si decembrie ale trimestrului IV 2008 ceea ce reprezinta 0,14 % din PIB, si de 4,2 miliarde lei pentru intreg anul 2009, respectiv 0,74 % din PIB, se arata in documente. "Majorarea cu 50% a salariilor tuturor categoriilor de personal care se finanteaza din fonduri publice determina cheltuieli bugetare suplimentare in anul 2009 de cca. 21 miliarde lei, respectiv aproape 4% din PIB, la care daca s-ar adauga si influentele ce decurg din cresterea punctului de pensie, rezulta un efort bugetar total de 36 miliarde lei, respectiv 6,2% din PIB. In aceasta situatie, stabilitatea economica a Romaniei nu va mai putea fi asigurata, ducand la irosirea castigurilor macroeconomice obtinute in ultimii ani. Riscul de a ne reintoarce in perioada de stagflatie, caracteristica deceniului trecut, trebuie, in aceste conditii, luat, in mod serios, in calcul, cu urmari dramatice asupra nivelul de trai al romanilor, pe termen lung", se arata in scrisori.