Presedintele Comisiei juridice, Peter Eckstein Kovacs (UDMR), a declarat la finalul discutiilor generale pe Legea ANI ca dezbaterile pe textul legii urmeaza sa se reia joi, in acest timp urmand sa fie redactat si un document de legislatie comparata, cu exemple din tari europene, precum Franta si Irlanda, care au un astfel de sistem de control al averilor demnitarilor si al declaratiilor de avere. Solicitarea a venit din partea senatorului PNL Norica Nicolai, care a cerut o documentare suplimentara, privind controlul averilor in statele UE, pentru ca si Romania sa aiba "o lege europeana", si nu una "ambigua, cu interpretari de constitutionalitate". Ea a criticat "formularea ambigua a legii" in privinta celor care "sunt indrituiti prin lege sa procedeze la verificarea averilor" si faptul ca "inspectorul de integritate", potrivit Legii ANI, nu are un statut juridic clar formulat. La randul sau, senatorul PNL Teodor Melescanu a declarat ca exista posibilitatea "negocierii" in cadrul comisiei, pentru a se ajunge la o forma a legii care sa fie eficienta. "Va trebui sa negociem, pentru ca va fi nevoie de o majoritate cat mai larga, iar interesul tuturor este acela de a face o lege buna", a spus Melescanu. Senatorul PSD Antonie Iorgovan a aratat ca exista doua variante de incadrare din punct de vedere jurisdictional a acestei Agentii de Integritate, care trebuie creata fie ca o autoritate sub controlul Parlamentului, fie ca o structura guvernamentala. Senatorul PSD ßerban Nicolae a declarat ca infiintarea unei agentii de tipul ANI a fost un angajament al Guvernului condus de Adrian Nastase, si nu o cerinta a Uniunii Europene. El a criticat "ambitia personala" a ministrului Monica Macovei, "fara justificare si total neproductiva", de a tine pe loc legea PSD privind controlul declaratiilor de avere din 2004. Presedintele Comisiei juridice, senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, a mai declarat ca formatiunea pe care o reprezinta "sprijina adoptarea acestei legi", si a criticat faptul ca ANI nu are "puterea de a lua masuri concrete", dincolo de sanctiunea disciplinara.

Ministerul Justitiei e nemultumit

Pe de alta parte, senatorul PRM Gheorghe Funar, care a adus aproximativ 60 de amendamente la Legea ANI, a declarat ca "PRM nu poate sustine aceasta varianta a proiectului de lege" si a mentionat ca Guvernul trebuia sa vina in fata Parlamentului cu "o copie a legislatiei americane in domeniu". Reprezentantul Ministerului Justitiei, Katalin Kibedi, s-a declarat multumit de faptul ca senatorii din Comisia juridica doresc sa se discute pe acest proiect de lege si ca trebuie vazut daca texul va suferi modificari, in urma dezbaterilor din comisiile de specialitate. Ea a aratat ca Ministerul de Justitiei nu este multumit de "forma in care proiectul de lege a iesit de la Camera Deputatilor", pentru ca "va fi greu de pus in practica" din punct de vedere constitutional.

Basescu face apel la partide

Presedintele Traian Basescu a declarat luni la TVR ca va invita partidele, la inceputul sesiunii parlamentare, la negocieri pentru ca legea de infiintare a ANI sa treaca prin Parlament "eficienta la un nivel acceptabil", care sa permita controlul averilor demnitarilor. "Nu spune nimeni ca Legea ANI trebuie sa treaca prin Parlament in forma Guvernului. Parlamentul nu e o masina de copiat. Ea trebuie sa treaca eficienta la un nivel acceptabil. Or, acest lucru se obtine prin negociere. Eu o sa invit partidele, la inceputul legislaturii, special pentru Legea ANI. Pentru ca am certitudinea ca trecerea acestei legi, intr-o conditie acceptabila, care sa permita control averilor demnitarilor, este esentiala pentru ca Romania sa aiba sau nu introdusa clauza de salvgardare pe Justitie", a spus Basescu.