Presedintele Traian Basescu a declarat luni, intr-un interviu pentru Romania Libera, ca deputatii PDL Dan Pasat si Monica Iacob-Ridzi ar trebui exclusi din partid din cauza problemelor acestora cu justitia pentru a reda credibilitatea PDL.
Seful statului a fost intrebat ce sanse da USL pentru ca in 2012 sa obtina scorul de 67%, asa cum afirma liberalii si pesedistii, in conditiile in care PDL intarzie sa se reformeze, isi apara coruptii in Parlament si tinde sa aiba imaginea pe care PSD o avea in 2004.
"Este discutabila comparatia, problema e ca PDL nu are toate voturile necesare pentru a debloca dosarele Pasat si Ridzi din Parlament, dar in acelasi timp dosarele merg inainte. Parlamentul nu a incuviintat arestarea lui Pasat, dar dosarul merge. Partidul are intr-adevar o problema, daca vrea sa aiba credibilitate si trebuie sa-i excluda din partid pe cei doi care au probleme cu justitia, fiindca dosarele celor doi sunt pe cale sa ajunga in instanta si cei mai multi parlamentari PDL chiar au votat pentru rezolvarea acestei probeleme, dar sunt in fata a doua esecuri", a raspuns Basescu.
In urma respingerii de catre Camera Deputatilor a cererilor procurorilor privindu-i pe Monica Ridzi si Dan Pasat mai multi lideri ai PDL au cerut demisia celor doi deputati din partid si din Parlament sau excluderea lor.
De remarcat ca aceste reactii au venit din partea aripii din PDL care a fost numita de presa drept cea pro-Traian Basescu, fiind vorba de Monica Macovei, Elena Udrea, Raluca Turcan, Sever Voinescu, Cristian Preda sau Sulfina Barbu. Din aripa veche a PDL au avut pozitii asemanatoare Cezar Preda si Mircea Toader.