PSD a lansat ieri, sub indrumarea colegilor socialisti europeni, seria de dezbateri publice sub denumirea de “dialoguri social-democrate“, initiativa cu care presedintele partidului, Mircea Geoana, promite ca va bate tara. Ei l-au invitat special pe presedintele PES, care a criticat actuala guvernare.
“PSD are nevoie de continuarea modernizarii moderne si de recredibilizare“, a declarat ieri Mircea Geoana, motivand necesitatea demersului.
Dialogurile social-democrate se adreseaza, pe de o parte, membrilor de partid, iar pe de alta parte, cetatenilor carora le vor fi explicate politicile PSD in diferite domenii.
Lansarea dezbaterilor publice a fost marcata de prezenta la Bucuresti a presedintelui PES, Poul Nyrup Rasmussen, a presedintelui Partidului Socialist Grec (PASOK), George Papandreu, si a presedintelui organizatiei de femei a socialistilor europeni, Zita Gurmani.
Prima serie de dialoguri social-democrate a fost lansata ieri intr-un mall bucurestean si s-a intitulat “Cum sa reusesti in Europa“. Mircea Geoana, adaptat imaginii de lider european al partidului, a promis ca va face precum colegii sai socialisti din Grecia si Ungaria, care au organizat caravane prin tara pentru a le explica oamenilor programele politice.

Ingrijorarea lui Rasmussen

Ocazia lansarii dialogurilor social-democrate a fost folosita de Poul Nyrup Rasmussen, liderul PES, pentru a veni in ajutorul PSD privind criticarea actualei Puteri din Romania.
“Vad o presiune foarte puternica si chiar o hartuire asupra administratiei locale. Vad tendinte de control politic in sistemul juridic“, a acuzat liderul PES, mesaj reluat si de ceilalti invitati din familia socialistilor europeni.
Rasmussen s-a aratat in nenumarate randuri, in discursul sau, “ingrijorat“ de evolutia actuala a Romaniei si a adus in discutie necesitatea respectarii angajamentelor europene pentru aderarea Romaniei la UE in 2007. “Europa noastra este o Europa in care Romania devine membra de la 1 ianuarie 2007“, a declarat Rasmussen in contextul explicarii necesitatii intaririi social-democratiei in Romania.
De altfel, Zita Gurmani a punctat ca pentru PES exista doar un singur partid social-democrat adevarat in Romania, din perspectiva recentei schimbari de doctrina a PD.
In privinta imaginii de partid corupt pe care a avut-o PSD, Rasmussen a raspuns ca “Mircea Geoana de la bun inceput a fost foarte dur si foarte strict pe linia lui“, adaugand ca are incredere in schimbarile pe care le va face acesta.