Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, sustine ca va retrage fortele armate din Georgia la inceputul acestei saptamani. Medvedev a semnat armistitiul si i-a promis liderului francez, Nicolas Sarkozy, intr-o convorbire telefonica, retragerea trupelor in momentul in care zona - tampon dintre Georgia si regiunile separatiste Osetia de Sud si Abhazia vor ajunge fortele de mentinere a pacii, tot rusesti. In ciuda promisiunii, oficialitatile georgiene sustin ca armata rusa nu da nici un semn de retragere, ci din contra, isi consolideaza pozitiile.
Drumul spre orasul georgian Gori a fost blocat, sambata, de militarii rusi care nu au permis decat accesul georgienilor refugiati din aceasta zona. Nici politistii nu au avut acces, refuzul fiind motivat de soldati ca ordinea este asigurata de ei. Mai mult, acordul de pace pare sa nu fi contat pentru separatistii abhazi, sustine Ministerul de Externe georgian, potrivit caruia mai multe grupuri de rebeli au preluat controlul asupra a 13 sate georgiene si a unei hidrocentrale. Pana in prezent oficialitatile ruse nu au dat nici o explicatie privind motivul pentru care armata a inaintat inca 25 de kilometri in teritoriul Georgiei. Exista insa surse care spun ca rusii considera ca noua granita dintre Osetia de Sud si Georgia se opreste in dreptul localitatii Kaspi - ceea ce ar insemna ca Georgia a mai pierdut o bucata din teritoriu. Practic, la Kaspi, trupele ruse stau fata in fata cu cele georgiene, iar drumul de la Kaspi la Tbilisi, capitala Georgiei, este controlat de militarii autohtoni. Pe de alta parte, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, cel care a mediat armistitiul, a explicat ca armata rusa este indreptatita, chiar si prin acordul semnat, sa patrunda si sa stationeze zece kilometri pe teritoriul Georgiei.

Distrugerile in Georgia au continuat si in week-end

In pofida tuturor declaratiilor legate de armistitiu, aviatia rusa a incendiat sambata Parcul Natural din defileul Borjomi, iar mai multi martori oculari au declarat ca au vazut camioane care transportau soldati rusi in apropierea Portului Poti, unde se afla un terminal petrolier. Ba mai mult, se pare ca militarii rusi ar fi incarcat in camioane containere si echipamente gasite in portul si aeroportul din Poti. Soldatii rusi nu sunt singurii care circula prin zona, doua vehicule cu sigla ONU fiind vazute pe drumul dinspre Kutaisi. Cel mai probabil, spun martorii, sunt observatori internationali carora abhazii le-au cerut sa se indeparteze. Pe de alta parte, Azerbaidjanul si-a suspendat sambata exporturile de petrol prin Georgia, dupa ce o explozie a avariat un pod de cale ferata, care asigura legatura feroviara dintre estul si vestul tarii. Georgia a acuzat ca soldatii rusi au bombardat podul feroviar, aflat la vest de capitala Tbilisi, dar Moscova a negat categoric orice implicare. Pe langa liderii mondiali care cer incetarea focului si respectarea integritatii teritoriale a Georgiei, Papa Benedict al XVI-lea a cerut, ieri, "deschiderea fara intarziere a unor coridoare umanitare intre Osetia de Sud si Georgia, astfel incat mortii sa poata fi ingropati cu demnitate, ranitii sa primeasca ingrijirile adecvate, iar cei care vor sa li se alature apropiatilor, sa poata sa o faca". Papa a dat asigurari ca urmareste "cu atentie si ingrijorare situatia din Georgia" si a facut apel la "generozitatea" comunitatii internationale pentru a usura problemele grave cu care se confrunta refugiatii. "Imi doresc, in cele din urma, ca armistitiul in curs, obtinut datorita contributiei Uniunii Europene, sa poata fi consolidat si transformat intr-o pace durabila si invit comunitatea internationala sa ofere in continuare sustinerea sa pentru a se ajunge la o solutie durabila prin dialog si buna-vointa comuna", a conchis Papa.