Presedintele PSD Cluj, senatorul Vasile Dancu, nu participa la sedinta BPN al PSD, care a inceput luni si in care se incearca transarea disputei legate de dizolvarea conducerilor unor filiale, liderul clujean spunand ca nu a avut "niciun interes". "E distanta tot mai mare intre Cluj si Bucuresti. Nu am avut niciun interes sa merg la BPN", a spus Dancu, adaugand ca asteapta decizia Consiliului National in ceea ce priveste hotararea Comitetului Executiv privind dizolvarea conducerii PSD Cluj.
In ceea ce priveste posibilitatea numirii unei conduceri interimare la PSD Cluj, Dancu a spus ca nu poate sa faca pronosticuri.
BPN al PSD, in care se incearca transarea disputei legate de dizolvarea conducerilor unor filiale a inceput luni in conditiile in care mai multi lideri s-au pronuntat, inaintea sedintei, pentru o rezolvare rapida a acestei probleme, astfel incat sa nu constuie subiectul predilect de discutie la CN.
La sedinta BPN de luni nu participa, insa, liderii PSD Cluj si Brasov, Vasile Dancu si Constantin Nita, contestatarii deciziilor CExN de la Mamaia, privind dizolvarea conducerilor unor filiale.
De asemenea, de la sedinta BPN de luni absenteaza si vicepresedintele Ioan Rus.
Inaintea sedintei BPN, o serie de lideri s-au pronuntat in favoarea rezolvarii de la caz la caz a problemelor existente in filialele in cauza, astfel incat o eventuala discutie pe aceasta tema sa nu mai faca obiectul de discutie in cadrul Consiliului National de vineri, unde ar trebui sa se dezbata oferta de guvernare.
Astfel, presedintele Consiliului National, Adrian Nastase, a precizat ca ar fi contraproductiva crearea sau adancirea unor fisuri care inevitabil apar intr-un partid dupa alegeri, in loc sa se identifice formule pozitive pentru intarirea structurilor. "Eu cred ca scopul actiunii noastre in perioada urmatoare va fi acela de a intari echipele locale, nu de a le slabi, si acest lucru se poate face printr-o analiza serioasa, responsabila, la nivelul fiecarei organizatii", a adaugat Nastase.
Intrebat daca numirea interimarilor este o solutie, Nastase a aprecizat ca in anumite situatii poate sa fie, dar in altele e mai putin potrivita, pentru ca poate sa genereze o "anumita reactie de orgoliu". "In opinia mea, fiecare organizatie are nevoie de un medicament foarte bine dozat si individualizat. Nu cred ca formulele matematice pot sa rezolve probleme diferite in organizatii care au probleme diferite. Cred in necesitatea unor discutii directe cu fiecare organizatie in parte", a mai spus Nastase, care si-a manifestat speranta ca problemele din filiale vor putea fi rezolvate inaintea sedintei Consiliului National.
La randul sau, vicepresedintele PSD Liviu Dragnea a precizat ca BPN de luni va numi interimarii in organizatiile ale caror conduceri au fost demise sau si-au dat demisia.
Dragnea a precizat ca el personal coordoneaza filiala PSD Giugiu, iar in cazul sedintei de luni a BPN va face o propunere pentru conducerea interimara a acestei filiale.
Dragnea a mai spus ca problemele filialelor nu vor ajunge categoric sa fie subiect de discutie in CN. El a mai aratat, raspunzand unei intrebari, ca nu a discutat cu Vasile Dancu si Constantin Nita. "Am vazut ce au zis in presa, sunt curios sa vad daca o spun si aici (in BPN, n.r.)", a adaugat Dragnea.
Si presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a precizat ca nu crede ca problema filialelor va fi discutata in CN. "Nu cred ca vom discuta aceasta problema la Consiliul National, nu cred ca isi are rostul. Trebuie gasita formula cea mai potrivita, de la caz la caz, sa nu intram in Consiliu cu problema organizatiilor, care nu intereseaza in mod deosebit pe romani", adaugat Vanghelie.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat in urma cu zece zile decizia Comitetului Executiv de dizolvare a conducerilor filialelor judetene care au obtinut un scor de sub 20% la alegerile locale. Liderii organizatiilor judetene din Mures, Neamt, Arad, Alba si Giurgiu au demisionat, iar conducerile organizatiilor din Brasov, Cluj si Bihor au fost dizolvate.