Presa internationala sustine ca aprobarea motiunii de cenzura de catre parlamentari s-a produs pentru a micsora sansele lui Traian Basescu la prezidentiale, principalul vinovat pentru criza profunda in care se afla Romania.
Promotorii motiunii de cenzura au acuzat Guvernul ca a creat instabilitate politica, a saracit populatia si i-au reprosat manevre obscure pentru favorizarea candidaturii presedintelui Traian Basescu.
Aceasta premiera a democratiei romanesti in care Parlamentul retrage increderea pentru Guvern a venit intr-un moment dificil pentru Romania, in plina criza economica si sociala.
De asemenea, presa externa vorbeste de problemele pe care le poate intampina tara noastra in relatia cu FMI, care poate, la randu-i, sa acorde increderea in competenta Romaniei de a folosi cum trebuie un imprumut si de a-l restitui in functie de autoritatea noului guvern.
Agentia de presa Associated Press titreaza "Guvernul roman ramane fara increderea Parlamentului", precizand ca "executivul a cazut dupa ce Parlamentul i-a acordat un vot de neincredere, deoarece teoretic nu a reusit sa imbunatateasca economia". Mai precis, 254 de parlamentari pentru a elimina guvernul centrist minoritar al lui Emil Boc. "Este prima data cand Parlamentul a demis un guvern de la caderea comunismului din 1989", puncteaza AP.
"Desi aparent votul a avut drept scop sa-l pedepseasca pe Boc pentru performantele sale economice, in realitate tinta lui este politica, avand in vedere ca mai este putin timp pana la alegerile prezidentiale din 22 noiembrie, in care Traian Basescu este inca preferat de cetateni la functia suprema in stat. Acesta are posibilitatea de a castiga un nou mandat", comenteaza AP, care sustine ca parlamentarii din opozitie spera sa-i scada sansele lui Basescu, apropiat al lui Emil Boc.
Tot AP avertizeaza si asupra ratei somajului, ajunsa la aproape 7%, in crestere de la 4% de anul trecut, precum si asupra faptului ca economia este de asteptat sa scada cu 8% in acest an, dupa trei ani cu o crestere economica anuala de 8%.
Si cotidianul francez Le Monde trage un semnal de alarma in urma prabusirii guvernului de centru-dreapta a lui Emil Boc, marti, 13 octombrie. Cu putin timp inainte de prezidentiale, tara a fost cufundata in criza in intregime, desi in acest moment ar trebui combatuta recesiunea. Saptamana trecuta, peste 800.000 de angajati din sectorul public au stat o zi in greva generala pentru a protesta impotriva masurilor de austeritate preconizate de acordul cu FMI, mai arata publicatia, noteaza Le Monde in articolul intitulat "Romania: Guvernul s-a prabusit".
Agentia de stiri Reuters are in atentie faptul ca situatia din Romania afecteaza relatia dintre FMI si aceasta, deoarece pot aparea dificultati in indeplinirea conditiilor pentru imprumutul FMI sau pentru a adopta bugetul pentru anul 2010. "Romania a trecut printr-o pronuntata criza economica in ultimul an in urma crizei financiare globale. Din cauza politicilor economice neinspirate, tara a trecut de la economia Uniunii Europene cu cea mai rapida crestere si de la o destinatie atractiva pentru investitorii straini la o zona-problema cu o acuta nevoie de ajutor", noteaza agentia de stiri.
"Romania plonjeaza in incertitudine dupa caderea guvernului", titreaza si agentia France-Presse. Guvernul roman de centru-dreapta al premierului Emil Boc a cazut marti dupa adoptarea unei motiuni de cenzura in Parlament, la mai putin de o luna si jumatate de alegerile prezidentiale, scrie France-Presse.
Cotidianul italian L‘Occidentale aminteste ca este prima data dupa 1989 cand un guvern cade din cauza unei motiuni de cenzura adoptate de Parlamentul din Romania. "Criza politica, survenita cu mai putin de doua luni inainte de alegerile prezidentiale din 22 noiembrie, coincide cu o recesiune economica grava in tara. Promotorii motiunii de cenzura au acuzat Guvernul ca a creat instabilitate politica, a saracit populatia si i-au reprosat manevre obscure pentru favorizarea candidaturii presedintelui Traian Basescu", scrie ziarul.
"Triumf pentru opozitia din Romania: a daramat guvernarea printr-o motiune de cenzura", scrie si Der Spiegel, care explica faptul ca premierului Boc i s-a reprosat ca fotoliile ministeriale interimare au fost ocupate ilegal in urma destramarii coalitiei.
Ziarul austriac Krone este mirat ca noua guvernare democrat-liberala este demisa dupa numai zece zile. "Guvernul premierului Emil Boc a picat in urma unei motiuni de cenzura. Cu sase saptamani inainte de alegerile prezidentiale si dupa dezbateri extrem de incinse, Parlamentul a decis sa rastoarne guvernul, care s-a format numai cu doua saptamani in urma", comenteaza ziarul. "Seful PSD, Mircea Geoana, candidat pentru alegerile din 22 noiembrie, ar fi dorit, potrivit declaratiilor sale, sa evite prin votarea acestei motiuni o fraudare masiva a alegerilor in favoarea actualului presedinte Traian Basescu, sustinut de PD-L", scrie cotidianul. Pe de alta parte, Krone atrage atentia ca Romania a fost puternic lovita de efectele crizei economice si ca instabilitatea politica a afectat deja leul, care a ajuns la cea mai scazuta valoare din ultimele sapte luni.
Presa internationala observa ca, in plina criza, Parlamentul se decide sa dea un vot de neincredere Guvernului inainte de alegeri, pentru ca nu cumva Basescu sa poata frauda alegerile. Scepticii se intreaba cat mai conteaza insa prezidentialele intr-o tara aflata in colaps social si economic? Conteaza si inca decisiv. Romania are nevoie de un capitol nou, cu alt premier si neaparat cu un alt presedinte.