Premierul Calin Popescu Tariceanu a iesit ieri cu o afirmatie socanta. Primul ministru a declarat la Palatul Parlamentului ca nu are informatii potrivit carora i-ar fi inregistrate convorbirile telefonice, dar ca acest lucru este totusi foarte probabil. „Nu ar fi o situatie surprinzatoare ca Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) sa inregistreze aceste convorbiri”, a sunat bomba lansata de Tariceanu. Premierul si-a nuantat apoi spusele, precizand ca aceste inregistrari nu ar fi facute pentru „a fi ascultate, ci pentru a exista o dovada materiala a modului de exercitare a mandatului”, dar scandalul se declansase deja. Dupa SRI si SIE, in cazul carora Tariceanu a cerut demiterea sefilor, a venit randul STS sa intre in vizorul premierului.
Dovada a faptului ca Tariceanu a vorbit cat se poate de serios in privinta ascultarii telefoanelor este cererea oficiala adresata STS-ului de a pune la dispozitia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii inregistrarea convorbirilor telefonice pe care le-a avut cu procurorul general Ilie Botos, dar si cu presedintele Traian Basescu, dupa arestarea omului de afaceri Dinu Patriciu. Iar daca mai era nevoie de o dovada a faptului ca Tariceanu joaca cat se poate de dur, amintim si urmatoarea declaratie: „Nu regret nici un moment ca intr-o situatie de abuz a trebuit sa fac uz de calitatea oficiala pentru a ma informa”. E pentru prima oara cand premierul acuza fatis Justitia de abuz in cazul lui Patriciu, agitand si mai mult apele si asa tulburi. Fara doar si poate avem aici replica data Monicai Macovei, ministrul Justitiei, cea care l-a sanctionat public pe Tariceanu pentru telefonul dat lui Botos. „Un abuz este oricand un abuz si nu exista nici o scuza pentru a tolera acest abuz”, a spus seful Executivului, care a solicitat STS sa ofere inregistrarile pe care le detine „pentru ca lucrurile sa ia sfarsit in mod clar, legal si constructiv”.

STS nu da inregistrarile pentru ca spune ca nu le are

Referindu-se la telefonul dat procurorului general Ilie Botos, primul ministru a declarat ca are constiinta impacata fata de Parlament, Presedintie si Guvern. De altfel, majoritatea oficialilor s-a aratat de partea lui Tariceanu, aproband gestul acestuia de a-l suna pe procurorul general. Iar lucrurile par a evolua in favoarea premierului. STS a anuntat ieri ca se afla in imposibilitatea de a da curs solicitarii lui Tariceanu de a pune la dispozitia CSAT inregistrarea convorbirilor sale telefonice dintr-un motiv foarte simplu: nu le detine. Tatiana Francu, purtatoarea de cuvant a STS, a declarat ca serviciul pe care il reprezinta „nu este abilitat prin legea de organizare si functionare sa inregistreze convorbirile din retelele de telecomunicatii speciale sau din cele publice si private”. Mai mult, misiunea STS este tocmai aceea de a avea grija ca acest lucru - inregistrarea convorbirilor marilor oficiali din stat - sa nu poata avea loc. Ramane de vazut daca implicarea STS in „scandalul telefonului” are drept scop discreditarea lui Tudor Tanase, directorul serviciului sau reprezinta asul din maneca lui Tariceanu, constient ca cererea sa nu poate fi nicicum satisfacuta. In acest fel, nimeni nu o sa poata avea vreodata dovada concreta ca primul ministru a intervenit in favoarea lui Patriciu. Pe de alta parte, avem deja de-a face cu cel de-al treilea serviciu secret tarat intr-un scandal, dintr-un motiv sau altul, de catre liberali.