Prezenta presedintelui Basescu la sedinta de miercuri a Guvernului nu s-a bucurat de aprecierea gazdelor sale, care au vazut in demersul acestuia atat un exercitiu de imagine, cat si un pretext pentru a nu participa la sedinta in care Parlamentul ii discuta suspendarea. Dupa plecarea sefului statului, premierul Tariceanu a tinut sa treaca la ordinea de zi a sedintei, aratand ca subiectele discutate pana atunci nu au tinut nici de Constitutie si nici de Legea de functionare a Presedintiei.

Premierul Tariceanu a declarat ca prezenta presedintelui Traian Basescu la sedinta Guvernului a fost, de fapt, "o operatiune de imagine", si nu o dorinta pentru un dialog institutional."Sincer sa va spun, apreciez faptul ca presedintele doreste sa facem un dialog institutional, si nu prin intermediul televiziunii, fie ea si publica. Numai ca ceea ce am constatat ieri (miercuri - n.r.) este ca, pentru a nu stiu cata oara, m-am inselat. De ce? Pentru ca aveam impresia ca se doreste un dialog institutional, cand colo am constatat mai tarziu, cand presedintele a iesit sa faca o lunga declaratie, ca e de fapt o operatiune de imagine", a spus Tariceanu.

Premierul: "Uite ce bine a facut"

Tariceanu a aratat ca din totalul subiectelor abordate in sedinta Guvernului, cu greu pot fi mentionate teme care sa tina de atributiile presedintelui. Tariceanu a precizat totodata un dialog institutional, are drept scop rezolvarea problemelor si nu abordarea unor teme care sa creeze o falsa imagine, precum deficitul comercial in relatia cu China. "E o maniera de a aborda aceasta problema care, sigur, e mai dificil de inteles pentru un public foarte larg si care poate ramane cu impresia ca 'uite ce bine a facut presedintele ca da sarcini Guvernului', ceea ce nu apreciez in mod deosebit", a mai spus Tariceanu.

Radu Stroe: "A incalcat legea care prevede ca se poate fuma doar in spatii speciale"

Radu Stroe a declarat Basescu a venit la Guvern fara sa anunte acest lucru oficial. El s-a aratat surprins si de faptul ca presedintele s-a dus direct in sala de sedinta, fara sa treaca pe la cabinetul lui Tariceanu. "A intrat in Guvern si n-a trecut pe la premier ca sa ii dea buna ziua si sa vina impreuna la sedinta de guvern. A urcat cu liftul, s-a dus glont la sala de sedinte de guvern, iar aia (ministrii - n.r.) erau nauci pe acolo, ca nu stiau ce e cu el", a mai spus Stroe.
El a mai afirmat ca atitudinea presedintelui din timpul discutiilor a demonstrat ca scopul vizitei acestuia la Guvern a fost "sa aiba o justificare ca sa nu se duca la Parlament", precum si pentru a arata opiniei publice "ca el se ocupa de problemele tarii, nu ca Parlamentul, care se ocupa cu comisii de ancheta".
"Domnul presedinte sarea de la una la alta, de la Legea ANI la energie, de la cum sa se faca licitatiile pentru societatile romanesti de constructii la raportul cu ailalti, apoi sarea la vize pentru cetatenii moldoveni. A facut un amalgam general de la cum sa se creasca exporturile cu China la reteaua Nabucco", a precizat Stroe. Secretarul general al Guvernului s-a aratat deranjat si de faptul ca presedintele Basescu a fumat in timpul sedintei Executivului. "In institutiile publice nu se fumeaza, dar presedintele, fara sa ceara permisiunea, si-a aprins o tigara si salut! Si nimeni nu i-a zis nimic. In mod normal nu avea voie. Legea este pentru toti, deci si pentru el!" a mai comentat Radu Stroe.