Directorul Biroului Regional de Implementare a Programului SAPARD 6 NV Satu Mare, Ioan Marchis, a organizat ieri o conferinta de presa. Cu acest prilej, pentru inceput, Ioan Marchis a trecut in revista stadiul implementarii programului SAPARD la nivel de regiune, dupa care si-a exprimat punctul de vedere cu privire la atitudinea prefectului Radu Bud, in contextul in care solicita cu insistenta ca directorii institutiilor descentralizate sa-si prezinte demisia, indiferent daca acestia ocupa functiile in urma concursurilor sustinute sau au fost numiti pe criterii politice, si fara sa tina cont de competenta si profesionalismul acestora. in ceea ce-l priveste, Ioan Marchis considera ca prefectul a recurs inclusiv la amenintari si santaj pentru a-l determina sa-si prezinte demisia si, din considerente cel putin ciudate, in comunicatul de presa din 19 februarie a.c., emis de Institutia Prefectului, se mentioneaza ca si-ar fi inaintat demisia, desi acesta l-a instiintat doar despre intentia de-a demisiona, incepind cu data de 10 martie.

Un comunicat de presa ciudat

Povestea a inceput in data de 18 martie a.c., dupa ce presa locala a reprodus cele declarate de prefectul Radu Bud in cadrul Comisiei Consultative din 17 martie, cu privire la directorii institutiilor descentralizate, respectiv ultimatumul dat acestora pentru a-si prezenta demisiile din functiile pe care le detin. Ioan Marchis declara ca ulterior a avut o convorbire cu prefectul Radu Bud, pe care l-a intrebat daca este cazul sa demisioneze si el. Asa cum reiese si din inregistrarea convorbirii din data de 24 februarie, dintre prefectul Radu Bud si directorul Ioan Marchis, pusa ieri la dispozitia ziaristilor, prefectul i-a cerut lui Ioan Marchis sa-si prezinte in scris intentia de a demisiona, cu mentiunea ca nu se va tine cont de acest act, ci va fi asezata in sertar. A doua zi, insa, in comunicatul emis de Institutia Prefectului se mentioneaza ca alaturi de directorul Directiei Sanitar Veterinare, Eugeniu Avram, directorul SAPARD Satu Mare si-a prezentat demisia.

O discutie cu scintei, amenintari si santaj

Ioan Marchis s-a aratat deosebit de surprins de continutul comunicatului, drept urmare, citeva zile mai tirziu, respectiv in 24 februarie, a purtat o discutie cu prefectul Radu Bud. Directorul BRIPS 6 NV SAPARD Satu Mare a declarat ieri ca de data aceasta prefectul a avut o atitudine diferita fata de prima convorbire si, dupa cum reiese si din copia scrisa a inregistrarii convorbirii dintre cei doi, Radu Bud ii atrage atentia lui Ioan Marchis: "Cum te-ai comportat va atrage dupa sine toata responsabilitatea pe care dupa aceea o vei vedea. si vor incepe de miine, pas cu pas”. Putin mai incolo, prefectul Radu Bud ii atrage atentia lui Ioan Marchis: ”Treaba ta e sa-ti vezi de lucrurile tale si sa incerci sa scapi de necazurile tale, ca eu pina acuma le-am tinut ca am zis ca "nu, nu e cazul, omul este alaturi de noi, dar acuma le-am dat drumul”, iar referitor la continutul comunicatului, prefectul sustine ca este vorba despre o eroare si ca el nu a dispus ca din aceasta sa reiasa ca Ioan Marchis si-a inaintat demisia. Din aceeasi discutie inregistrata reiese ca in locul lui Ioan Marchis urma sa fie numit un director interimar la SAPARD: Ioan Marchis: Domnu' prefect, stiti foarte bine ce am discutat aici cu dvs, nu? Am zis ca vreau neaparat ca sa se puna pe cineva de la SAPARD, sa nu pierdem SAPARD-ul, sa fie asa, nu? N-ati fost dvs. foarte deschis cu mine si mi-ati spus efectiv ca domnul secretar de stat Lazin ce doreste? Nu? Ca sa-si puna un interimar deocamdata, pe durata determinata, nu?”. Radu Bud: Da!” Una peste alta, Ioan Marchis considera drept umilitoare atitudinea prefectului fata de directorii institutiilor, asupra carora se exercita presiuni pentru a-si prezenta demisiile si, in ceea ce-l priveste, sustine ca Radu Bud l-a santajat, desi Biroul Regional SAPARD nu se subordoneaza Prefecturii, ci Agentiei Nationale SAPARD, conducerea acesteia fiind singura in masura sa-i solicite sa-si prezinte demisia. in plus, Ioan Marchis a tinut sa sublinieze in mod expres faptul ca actul inaintat prefectului nu reprezinta demisia sa din functia de director, ci doar intentia de a demisiona, intre cele doua notiuni existind diferente semnificative.

Ioan Marchis nu va demisiona si il va actiona in judecata pe prefectul Radu Bud

Ioan Marchis considera ca pina acum si-a indeplinit cu profesionalism atributiunile pe care le are pe linie de serviciu, fapt ce se regaseste si in situatia actuala a programelor SAPARD la nivel de regiune. Referitor la acuzatiile ce i-au fost aduse intr-un ziar local, cu privire la proiectul SAPARD pe care l-a facut pentru ferma sa din localitatea Doba, Ioan Marchis a reamintit faptul ca atunci cind a initiat acest proiect, respectiv anul trecut, a anuntat presa cu privire la acest aspect. intrebat despre intentiile pe care le are fata de atitudinea prefectului dar si cu privire la renuntarea la functia de director, Ioan Marchis a declarat raspicat ca nu va demisiona. in ceea ce priveste afirmatia ca prefectul Radu Bud l-a santajat, Ioan Marchis a declarat ca acesta va fi un subiect de lucru pentru institutiile abilitate in acest sens si ca il va da in judecata pe prefect.