In cursul diminetii de joi, presedintele Traian Basescu si prima doamna, Maria, s-au intalnit cu seful Republicii Arabe Siriene, Bashar Al-Assad, si cu sotia sa, Asma Assad, la vila de protocol Vila Lac 1.
Apoi Basescu a facut o invitatie la un pranz informal, intr-un cadru mai putin oficial, intre cele doua cupluri prezidentiale. Concret, presedintele Traian Basescu l-a invitat la masa, la Hanul Berarilor din Bucuresti, pe presedintele Republicii Arabe Siriene, Bashar Al-Assad.
Traian si Maria Basescu au sosit primii la restaurant si i-au intampinat afara pe cei doi oaspeti.
Inaltul oaspete a intarziat putin la intalnire, facandu-l pe seful statului si pe sotia sa, Maria Basescu, sa astepte minute bune in fata restaurantului, chiar in strada.
Prima Doamna a Romaniei era imbracata elegant, intr-un taior bej cu auriu, in timp ce sotia presedintelui sirian, Asma Al Assad, era imbracata intr-un compleu cu fusta neagra si o bluza bej.
Dupa ce au intrat in restaurantul Hanul Berarilor, pe muzica lui Chopin, presedintii Romaniei si Siriei, impreuna cu sotiile lor, s-au asezat la una dintre mese, iar chelnerii le-au dat meniul. Cuplurile prezidentiale nu erau stingherite, s-au asezat la masa in fata camerelor de luat vederi ale posturilor de televiziune.
Relaxat, presedintele Basescu si-a dat sacoul jos, in timp ce suveranul sirian si-a pastrat tinuta de protocol. In timp ce cei doi sefi de stat conversau relaxati, cele doua Prime Doamne faceau acelasi lucru.
Inainte de a incepe sa manance, reporterii si cameramanii au fost pofiti afara.
Pranzul informal a durat aproximativ o ora.
Dupa ce au terminat de mancat Traian Basescu si sotia i-au condus pe oaspetii sirieni.
La iesire, seful statului a fost intrebat de jurnalisti ce a mancat si a raspuns razand: "nu stiu, o cafea, o prajitura, intrebati inauntru".
Maria Basescu si Asma Al Assad au luat masa si miercuri, la Uptown, de pe aleea Alexandru din centrul Capitalei, local care a fost securizat la maximum.
Presedintele sirian, Bashar al-Assad si sotia sa Asma al-Assad se afla intr-o vizita oficiala in Romania, de doua zile, in perioada 10 - 11 noiembrie, la invitatia sefului statului, Traian Basescu.
.Vizita la Bucuresti survine in contextul aniversarii a 55 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre cele doua tari si in continuarea vizitei oficiale pe care seful statului roman a efectuat-o la Damasc, in luna octombrie 2008.