AGERPRES informeaza: Ponta si Antonescu spun ca USL va castiga alegerile si va guverna cu sau fara Basescu presedinte
Liderii Uniunii Social Liberale, Victor Ponta (PSD) si Crin Antonescu (PNL) au raspuns, marti seara, la Antena 3, afirmatiilor presedintelui Traian Basescu cu privire la faptul ca USL nu va putea primi guvernarea chiar daca obtine 51% la alegerile din 2012 decat daca cele doua formatiuni fuzioneaza.
Presedintele PSD, Victor Ponta, si-a exprimat convingerea ca daca jumatate plus unu dintre romani va vota USL, Uniunea va forma Guvernul. "USL n-am facut-o pentru Basescu, ci am facut-o pentru romanii care, probabil, vor vota USL. Eu cred ca Basescu e un iresponsabil ca intotdeauna si cuvintele lui nu valoreaza doi bani, pentru ca minte, pentru ca astazi spune invers decat a zis ieri si maine invers decat azi. Deci repet, nu dau doi bani pe cuvintele lui Basescu, nu ma intereseaza foarte mult Basescu. Sunt absolut convins ca daca jumatate din romani ne vor vota la urmatoarele alegeri, vom forma Guvernul, vom avea un alt presedinte decat Basescu si vom incerca sa reparam toate relele facute de Basescu si de ai lui in aceasta perioada, asa incat, repet, pentru mine ce spune Basescu este absolut zero", a afirmat liderul PSD.
La randul sau, presedintele PNL, Crin Antonescu, crede ca opozitia va pastra alianta si va castiga alegerile cu mult peste 50% si va guverna "cu sau fara Traian Basescu presedinte". "Din momentul in care a inceput sa se discute despre constituirea USL, Traian Basescu si propaganda lui ca si tovarasii sai de drum, din ce in ce mai putini, dar din ce in ce mai interesanti, au avut cateva teme: unu: ca nu vom putea face aceasta alianta - am facut-o; doi: ca nu ne vom putea intelege asupra paritatii - ne-am inteles; ca nu vom putea face un program realist si echilibrat - l-am facut; ca in momentul in care vom incepe sa discutam desemnari de candidati comuni, va exploda Uniunea - nu explodeaza. Dupa aceea a fost ca nu vom putea face 50% plus unu, fapt dovedit din atmosfera din mai toate sondajele, cu exceptia celebrului sondaj al lui Dan Andronic, ca facem si peste 50%. Acum ideea pe care domnul Basescu si cei mai recenti tovarasi de drum ai sai incearca sa o vanda este ca degeaba facem si 90%, face domnia sa ceva si rupe aceasta alianta si nu vom guverna. Vom pastra aceasta alianta, vom castiga alegerile cu mult peste 50% si vom guverna, cu sau fara Traian Basescu presedinte, mai degraba fara", a afirmat Antonescu.
In ceea ce priveste o eventuala suspendare a lui Traian Basescu, Antonescu a precizat ca modul in care presedintele considera ca are puteri discretionare in a alcatui Guvernul, indiferent de votul popular, reprezinta "un motiv de suspendare". Intrebat daca USL ii va suspenda pe Basescu in urma acestor declaratii, liderul PNL a afirmat: "Nu e vorba doar de declaratii, e vorba de actiuni".
El a reamintit faptul ca atunci cand s-a constituit in Parlament o majoritate, "majoritatea pro-Johannis", atunci Basescu a spus ca nu ar fi trebuit sa se mearga la tribunal sa se faca o alinata. "Nu-l mai luam in seama, vorba domnului Ponta, nu-l mai luam in seama pe domnul Basescu. Luam in seama faptul ca avem un presedinte care ignora, anunta dinainte ca va ignora vointa electoratului si, de asemenea, trebuie spus foarte clar ca USL, care si-a depus de multisor actele la tribunal, a avut niste amanari datorita unor contestatii, s-au rezolvat, dar e termen in 15 august - va fi o alianta politica si electorala perfect legala si in momentul in care ea va castiga alegerile, nu vom mai sta sa vedem daca vrea domnul Basescu sau nu sa recunoasca votul acesta al romanilor", a spus Antonescu.