Dupa discutii aprinse si indelungate, Senatul a adoptat ieri, cu 56 de voturi pentru, 4 impotriva si 3 abtineri, o ordonanta a guvernului prin care sa aproba numarul total de exemplare din speciile urs (Ursus arctos), lup (Canis lupus), ras (Lynx lynx) si pisica salbatica (Felis silvestris) care se pot vana in mult-asteptatul sezon de vanatoare. Astfel, senatorii au fost de acord ca in urmatoarea perioada 300 de exemplare de ursi, 500 de lupi, 120 de rasi si 500 de pisici salbatice sa fie puse la dispozitia vanatorilor profesionisti, dar si a senatorilor cu astfel de "apucaturi". "Aceste evaluari s-au facut de un institut de specialitate pe care il are la ora actuala Regia Nationala a Padurilor, respectiv Ministerul prin Institutul de Cercetari si Amenajari silvice", a declarat fostul ministru al Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, social-democratul Ilie Sarbu, vanator inrait. "El a facut evaluarea, nu vanatorii, nu asociatiile de vanatoare", a adaugat Sarbu, precizand ca la ora actuala, datorita surplusului de animale din tara noastra, suntem invidiati in intreaga Europa.
Fostul ministru a precizat ca vanatoarea "la panda", "la goana", "la dibuit" reprezinta criterii care se incadreaza in ceea ce prevede Directiva 42 a Uniunii Europene. "Vanatorii nu mai au rabdare", a izbucnit Sarbu, precizand ca este "deja a doua luna de cand nu au putut sa iasa in teren".

"Sa moara rasul si in padure?"

La dezbateri a intervenit si senatorul PRM Gheorghe Funar, care a sustinut necesitatea reducerii numarului de exemplare care pot fi vanate, precum si eliminarea metodei "la dibuit".
De altfel, Funar l-a intrebat pe reprezentantul Executivului prezent la dezbateri daca aceasta metoda se regaseste in directivele europene.
"Dupa ce le-ati promis romanilor ca vor trai bine si sunt tristi, de ce propuneti vanarea unui numar atat de mare de rasi? Sa moara rasul si in padure?", a intrebat senatorul PRM, starnind hohote in sala.

Vanatoarea prin "dibuire"!

La randul sau, senatorul PC Gavrila Vasilescu a sustinut, in calitatea sa de membru in Consiliul AGVPS, ca numarul de exemplare de urs propus de Guvern pentru recoltare este mult prea mare, avand in vedere ca "sporul natural este de 240". Ulterior, social-democratul Ilie Sarbu a explicat, pe holurile Senatului, termenul atat de contestat de Gheorghe Funar. "Vanatoarea prin "dibuire" este egala cu un termen mai cunoscut - cautarea vanatului prin padure. Deci nu astepti sa vina la un anume loc de intalnire, unde el este obisnuit sa treaca, nu se face goana, deci nu-l haituiesti. Ci te duci tu atent, incet. S-ar putea sa ai sansa sa-l intalnesti, s-ar putea sa nu. Este o vanatoare destul de periculoasa", a incercat sa explice Sarbu. De asemenea, el a povestit ca nu a reusit inca sa o convinga pe fiica sa - deputatul Daciana Sarbu - sa nu-l mai critice pentru practicarea sportului cu pusca. "Nu. Razboiul acesta ramane deschis. Atata ca eu sunt tatal ei, deocamdata", a mai spus Sarbu.
In 2003, senatorul Ilie Sarbu s-a accidentat in zona inghinala, la o partida de vanatoare in compania fostului premier Adrian Nastase, a fostului director al SIE Gheorghe Fulga, a lui Ioan Talpes - fostul sef al Administratiei Prezidentiale si a lui Radu Timofte - fostul director al SRI.