80% din populatie nu stie care sunt modificarile celor patru coduri, civil, de procedura civila, penal si de procedura penala, dar doreste foarte mult sa se informeze. 82% dintre romani considera ca trebuie sa fie consultati inainte de luarea deciziilor, 97% vor dezbateri in circumscriptii cu parlamentarii. Acestea sunt principalele concluzii ale unui sondaj de opinie, realizat de IMAS, in perioada 20 aprilie - 8 mai 2009. Rezultatele sondajului, prezentate ieri, scot in evidenta importanta societatii civile cu privire la informarile despre cele patru coduri aprobate de guvern. Romanii considera, de exemplu, ca societatea civila este mai importanta in organizarea dezbaterilor decat presedintele tarii. Populatia nu mai vrea ca statul sa decida singur la formularea normelor de organizare sociala si crede ca asa-zisele dezbateri ale Ministerului Justitiei nu au avut nici o relevanta sociala (sub 1% din populatie a fost informata de catre aceasta institutie). De asemenea, mandatul societatii civile, dat de catre populatia Romaniei, este egal cu cel al guvernului si parlamentului, in privinta dezbaterilor si consultarilor pe legislatie.
Aproape jumatate dintre romani nu cunosc 50% care sunt prevederile codurilor. Cetatenii sunt pusi sa respecte o serie de legi pe care nu le stiu. Oamenii nu stiu ce contin modificarile si nu stiu in ce constau ele, sapte din zece persoane fiind interesate sa primeasca informatii in acest sens. Aproape jumatate dintre romani stiu ca se modifica din coduri, dar nu stiu ce. Interesant este ca, la o luna dupa ce Coalitia "Opriti Codurile!" a demarat campania pe 10 aprilie, jumatate din populatie a aflat ca acestea se schimba. Prin metoda aleasa de Ministerul Justitiei, doar 1% din populatie a primit informatii, activitatea parlamentarilor in teritoriu pe acest subiect fiind, practic, inexistenta.
Prin votul uninominal pe care l-au dat la alegerile generale de anul trecut, romanii au pretentii mai mari de la cei pe care i-au votat.
97% dintre ei vor dezbateri in circumscriptii cu alesii lor si cred ca internetul este doar o forma pasiva de informare. "Majoritatea informatiilor despre coduri sunt receptionate din media, care nu poate face munca persoanelor platite din bani publici", a declarat Victor Alistar, director executiv al Transparency International Romania