Asumarea raspunderii Guvernului pe Coduri este o varianta posibila, analizata cu premierul si ministrul de resort, dar o decizie va fi luata dupa discutii cu grupurile parlamentare si reprezentantii justitiei, a declarat agentiei MEDIAFAX ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Victor Ponta. "Nu am discutat in Guvern, am discutat doar cu primul-ministru si cu domnul Predoiu. Probabil ca primul-ministru a discutat cu presedintele si este varianta pe care o gandim. Asumarea raspunderii pentru aceste legi este o varianta posibila, dar nu am luat o decizie in acest sens. O sa ne sfatuim in primul rand cu reprezentantii judecatorilor, procurorilor si avocatilor, pentru ca ei sunt cei care vor folosi cel mai mult aceste coduri, ne vom sfatui si cu grupurile parlamentare. Nu vrem sa luam o masura repezita sau care sa para abuziva, ci sa fie agreata de toata lumea", a spus Ponta.
El a amintit ca Executivul a decis sa retraga din Parlament Codurile, precizand ca este vorba despre Codul penal, Codul de procedura penala, Codul de procedura civila si Legea de executare a pedepselor. "Asa cum am zis ieri (miercuri - n.r.), e o stire importanta care a fost preluata in toata presa - Codurile sunt retrase. De aceea a zis presedintele acum, tocmai pentru ca stie ca noi le-am retras, ca vrea si el, cum vrem si noi, sa le trecem repede, si el a avansat ideea cu asumarea raspunderii", a aratat ministrul.
Ponta a apreciat ca aceste Coduri vor fi finalizate in lunile mai sau iunie, dupa care procedura de adoptare va fi discutata cu grupurile parlamentare si cu presedintii celor doua Camere. "Eu cred ca retragerea Codurilor a fost cea mai buna masura si din punct de vedere procedural, pentru ca in felul acesta intram in toate termenele prevazute de Constitutie, dar in primul rand a fost o masura foarte buna din punct de vedere politic, pentru ca trebuie sa ne asumam si noi, Guvernul, o anume responsabilitate. Sunt acte mult, mult, mult prea importante ca sa nu ni le asumam", a declarat ministrul pentru Relatia cu Parlamentul.
El a aratat ca elaborarea unor coduri moderne, democratice, europene ar fi "un semnal excelent" si in relatia cu Comisia Europeana.
Presedintele Traian Basescu a declarat joi, la prezentarea bilantului CSM pe 2008, ca decizia este sa se mearga pe ideea asumarii raspunderii Guvernului pentru Codurile civil, penal, precum si pe cele de procedura penala si civila.