Un fost agent al Sectiei 3 Politie Craiova a fost condamnat definitiv la cinci ani de inchisoare, politistul fiind gasit vinovat pentru comiterea infractiunilor de luare de mita si inselaciune
Povestea in acest caz a inceput in februarie 2010, cand trei soferi au sesizat Serviciul Judetean Dolj al Directiei Generale Anticoruptie (DGA) despre faptul ca un agent de la Sectia 3, mai exact agentul-sef Cosmin Mihai Mitru, i-a oprit in trafic in zona unor complexuri comerciale si le-a cerut spaga ca sa nu ii amendeze. Oamenii legii au inceput cercetarile si, dupa ce si alti soferi au reclamat acelasi lucru, in luna mai 2010 au pus la cale un flagrant. Folosind o suma de bani marcata cu cerneala fluorescenta cu inscriptia "MITA", doi dintre denuntatori s-au dus la intalnire cu politistul pentru a-i da banii ceruti drept mita. Agentul-sef Cosmin Mihai Mitru a fost prins in flagrant in timp ce primea 550 de lei spaga de la cei doi denuntatori. Unuia ii ceruse 250 de lei pentru ca nu acordase prioritate in trafic, iar celuilalt 300 de lei pentru ca trecuse pe culoarea rosie a semaforului. Agentul Mitru ii retinuse ultimului sofer documentele de identitate si permisul de conducere pana la primirea spagii. In momentul flagrantului, omul legii se afla in timpul serviciului, facand echipa cu un subofiter de la Gruparea Mobila de Jandarmi Craiova. Anchetatorii au stabilit insa ca jandarmul habar nu avea de apucaturile politistului, care ii lua pe "clienti" departe de ochii subofiterului atunci cand cerea sau primea spaga.
Ulterior, in urma cercetarilor s-a stabilit ca agentul Mitru isi facuse un obicei din "ciupeala" de la soferi. Chiar si dupa orele de program, politistul iesea la "ciugulit" in oras, mai ales in zona Metro. Imbracat in uniforma, tragea pe dreapta masinile de marfa si ii lua la puricat pe comercianti, nedandu-le pace pana cand nu primea o "atentie". Astfel, anchetatorii au aflat ca numai in zilele de 1 si 15 februarie 2010, "prin inducerea in eroare cu privire la calitatea de agent constatator", Mitru a cerut si a primit in total 730 de lei de la sase soferi pentru a nu-i sanctiona.
Cinci ani de inchisoare cu executare

Dupa incheierea cercetarilor, procurorii au dispus trimiterea in judecata a politistului pentru comiterea infractiunilor de luare de mita si inselaciune. La sfarsitul lunii ianuarie 2011, Tribunalul Dolj l-a gasit vinovat pe politist si l-a condamnat la sase ani de inchisoare. Atat inculpatul, cat si procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj au facut apel impotriva hotararii instantei, dosarul fiind inregistrat pe rolul Curtii de Apel Craiova pe 18 martie.
Dupa patru luni, magistratii Curtii de Apel s-au si pronuntat si i-au scazut pedeapsa politistului cu un an. Astfel, judecatorii l-au condamnat pe agentul-sef Cosmin Mihai Mitru la cinci ani de inchisoare pentru faptele comise.
Si de aceasta data, inculpatul a contestat hotararea instantei, dosarul sau ajungand pe masa magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie pe 25 iulie. Vineri, 28 octombrie, instanta a respins recursul formulat de politist si a dispus ca acesta sa execute pedeapsa data de Curtea de Apel Craiova, adica cinci ani de inchisoare din care a executat aproximativ un an si opt luni, timp cat a fost arestat preventiv. Hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie este definitiva.
Pleaca din politie
Reprezentantii IPJ Dolj au precizat ca imediat dupa ce a fost arestat preventiv, in mai 2010, agentul Mitru a fost suspendat din funcție. Acum, ca umare a hotararii definitive ramase pe numele lui, Cosmin Mihai Mitru va inceta raporturile de serviciu cu IPJ Dolj.